Eesti Päevaleht rääkis mitme isikuga, kes nägid peadirektorit 19. oktoobril Kuivastu sadamas ja kinnitasid, et Viire praamiga üle Suure väina sõitnud politseijuhil oli aega laialt käes.

Loobus esimesest praamist

Kuivastus otse broneeringuritta sõitnud Hummeri roolis olnud politseiameti autojuhile pakuti väidetavalt võimalust minna esimesele praamile, kuid juht keeras kõrvale ja jäi ootama järgmist praami.

Ligi tund aega uut praami oodanud Robert Antropov ja temaga Saaremaal kaasas olnud perekond kasutasid seda aega sadama kohvikus söömiseks.

Kuigi pealtnägijate sõnul ei paistnud politseijuhil kusagile kiiret olevat, hakkas üle miljoni krooni maksev Hummer mandrile jõudes vilkurite särades pealinna poole kihutama.

Juhtunut peaks tõestama politseikaamera lindistuste läbivaatus, sest Kuivastus jäädvustatakse filmile kõik sadamasse sisenevad autod ja Saare politsei kinnitusel säilitatakse lindistusi kuni paar kuud.

Vilkurite ebaseadusliku kasutamise asjus neljapäeval kriminaalasja algatanud riigiprokurör Heino Tõnismägi on öelnud, et kihutamist vabandab vaid eriolukord või loodusõnnetus.

Kui skandaal nädala alguses avalikuks tuli, keeldus politseijuht avaldamast, mis kohtumisele ta kiirustas. Samamoodi varjab ta kohtumist, kuhu ta ajutiselt ametiautoks olnud Hummeriga neljapäeva, 16. oktoobri õhtul kihutas, kui ta kella kaheksase praamiga Saaremaale saabus. Mitu korda tulutult kohtumiste avalikustamist palunud Eesti Päevaleht esitas neljapäeval politseiametile kohtumisi käsitleva avaliku teabe nõude, millele vastamiseks on politseil aega viis päeva.

Uurimine kestab kaks kuud

Politseiamet võib keelduda kohtumiste avalikustamisest põhjendusega, et tegu on uurimismaterjaliga.

Kriminaalasja menetleva kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmanni sõnul loodab kapo asjale oma õigusliku hinnangu anda kahe kuu jooksul. “Mõistagi kuulatakse antud kriminaalasja uurimise käigus üle nii peadirektor kui ka autojuht,” ütles Kuurmann. Siseminister Margus Leivo on varem öelnud, et Antropov peaks ameti maha panema kohe, kui kapo tunnistab ta kuriteos kahtlustatavaks. Riigiprokuratuur alustas kriminaalasja ajakirjanduses avaldatu põhjal, konkreetseid kahtlus-aluseid veel ei ole.

Autoskandaalid kolmel politseijuhil

Robert Antropov on tänavu juba kolmas politseijuht, kes on autoga edvistamise pärast skandaali tekitanud.

Tallinna politseiprefekt Kalle Laanet kasutas ametiautona üle 700 000 krooni maksvat Audi Allroadi, mis oli kaks korda kallim kui isegi ministritele lubatud ametiautod. Laanet põhjendas kalli autoga sõitmist sellega, et politseijuhil ei saa väärikuse tõttu olla halvem auto kui kurjategijatel, kelle vastu politsei võitleb.

Laaneti autohanke uurimiseks algatas kaitsepolitsei kriminaalasja, kuid kriminaal-süüdistust Laanetile ei esitatud, vaid riigihangete amet karistas teda 4200-kroonise trahviga.

Tallinna politsei aseprefekt Kalle Klandorf jäi kevadel vahele isikliku autoga kiirust ületades, kui ta sõitis lubatud 70 km/h asemel sajaga. Klandorf seletas, et ta tahtis kontrollida politseinike valvsust, kuid hilisem juurdlus näitas, et tegemist oli otsitud põhjusega. Klandorf sai kiiruseületamise eest 1500 krooni trahvi.

EPL