Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) sünoptiku Merike Merilaini sõnul tuleb  kõige tõenäolisemalt vihma Lõuna-Eestis. “Selleks annab põhjust lõunatsüklon, mis peaks lähenema jaanipäeval Riiale,” ütles Merilain.

Järgmised päevad tulevad üle Eesti pilvised, kuid sobiv tuul võib taeva selgeks lüüa. “Võivad olla ka kõrged pilved, millest päike läbi paistab,” andis sünoptik lootust.

Samasugust prognoosi toetab ka soomlaste ennustus, mille kohaselt nädala alguses lubatud vihmase jaanipäeva asemel ennustatakse päikeselist. Soome ilmajaama ennustuste järgi ulatub sealne pilves, selgimistega kuiv ilm jaani ajal ka Eestini.

Venemaa ilmaennustus kinnitab samuti versiooni, mille kohaselt on Põhja-Eestis kuiv, kuid Lõuna-Eestile läheneb Läti suunast tugev vihmasadu.

Viimase neljakümne aasta võrdlusandmed näitavad, et vihmasem on jaanipäev enamasti Lõuna-Eestis ja üldse sisemaal. “Neid aastaid on hoopis vähe, kus jaanipäeval kusagil ei saja,” ütles EMHI klienditeeninduse osakonna juhataja Ivo Saaremäe.

Sisemaal rohkem sajupilvi

Nii on Saaremaa eriti mereäärse Sõrve ilmavaatluspunkti andmeil vaid neljandikul aastaist jaanipäeval vihma sadanud. 40 aasta kõige suurem sademete hulk olevat sadanud maha mullu Pärnus.

Tartus on sadanud vihma ligi pooltel jaanipäevadel. Jaanilaupäevad on küll kogemuste põhjal lootusrikkamad, kuid ikka on üle kolmandiku jaanilau-päevadest olnud Tartus sajused.

“Sisemaal tekivad vihmapilved sooja õhu tõttu kergemini,” selgitas Saaremäe. “Mere kohal selliseid pilvi ei teki, sest õhk ei soojene nii ega tõuse pilvena üles,” lisas ta. “Aga kui on tsüklon, siis võib sadada igal pool,” lausus Saaremäe.

Jaaniöö tuleb jahe

•• Kui Saaremaal on suurim tõenäosus vihmata jaanipäeva pidada, siis sooja poolest on kõige lootusrikkamad Tallinn, Pärnu ja Tartu.

•• Tänavuse jaanipäeva kohta ütles Merilain, et erilist sooja küll oodata ei ole. “Hea, kui temperatuur tõuseb natuke üle 20 kraadi,” lausus Merilain ja soovitas õhtuks end soojemalt riidesse panna.

Jaanipäeva soojakraadid jäävad ka keskmiselt 20 kraadi piiresse, kuid külmimad jaanipäevad, mil temperatuur tõusis kõikjal vaid veidi üle kümne kraadi, olid 1977., 1994. ja 1998. aastal.

•• Ilma soojenemist ei ole lähi-     ajal oodata. “Ikka vihm ja muutlik ilm,” iseloomustas Merilain järgnevaid päevi. Vaid mõnel üksikul päeval võib sisemaal temperatuur küündida kuni 25 kraadini.