Näiteks Hiiumaa linnumees Leho Aaslaid kohtas hiljuti Käina kandis ligi poolt tuhandet kiivitajat, kes pole siiani veel lõuna poole lennanud. Samuti lükkavad sooja sügistalve tõttu rände algust edasi lagled. Kärdla lähedal aga tatsab ilmselt senini ringi üksik sookurg, kes muidu peaks talvitumisalade poole lendama hakkama juba oktoobri alguses.

Pärnumaal jahmatas möödunud nädalavahetusel linnuvaatlejaid hiline kukkurtihane. Asjatundjate sõnul oli tegemist läbi aegade ühe hilisema kukkurtihase-vaatlusega siin kandis.

Murastes elav loodusemees Val Rajasaar tõi omakorda sooja talve haku veidrustena välja, et Tabasalu looduspargis olid sarapuu lehepungad otsast avanenud juba kaks nädalat tagasi. „Tavaliselt näeb seda ikka alles kevadel aprilli lõpu poole,” tähendas Rajasaar. Samuti on Muraste looduskooli juures kasvava jasmiinipõõsa ühe oksa tippu kaks uut lehte kasvanud ning sirelitel on soe maa seest välja meelitanud hulganisti noori lehekõrvadega kasvusid.

Peale puhkevate pungade trehvas Rajasaar mõned päevad tagasi kahte metsvinti, kes muidu peaks olema juba ammu talve eest pakku läinud.

Kährikud sibavad ringi

Jõgevamaa loodusemees Vahur Sepp märkis, et esimese külmaperioodiga põhku pugenud mesikäpad ja mägrad pole veel virgunud. See-eest sibavad metsas aktiivselt ringi kährikud.

Segadusse on aga soojaperiood ajanud koprad. „Enne esimest väikest külmaperioodi olid kobrastel kõik ettevalmistused talveks tehtud. Nüüd on osa pesakondi taas aktiivseks muutunud,” kirjeldas Sepp. Ka oli ta veel mõned päevad tagasi sattunud korjamist ootavate kukeseente peale.

Lisaks sellele, et sääsedki lendavad veel metsas uimaselt ringi, juhtus Sepp pealt kuulma tavatult hilist noorte tedrekukkede sügisest mänguproovi.

Miinuskraade pole niipea oodata

•• Sünoptik Merike Merilaini sõnul  hoiab Eesti ilma normist keskmiselt viie kuni kuue kraadi võrra soojemana tugev edela-kirdesuunaline õhuvool, mis toob siia kanti Atlandi ookeani 40. laiuskraadidelt hulganisti sooja õhku. „Neljapäev oli normist koguni kaheksa kraadi võrra soojem,” märkis sünoptik.

•• Praeguse seisuga pole Euroo-pa ilmamudeli kohaselt miinuskraade enne eelolevat reedet oodata.