Pirita-Kosel oleva Scheeli mõisa (Kose tee 9) taga asub pisike tiik, mis on kohaliku halduskogu hinnangul naftajääkidest saastunud ja seega ohuallikaks ümbritsevale keskkonnale.
Naftatiiki ja Pirita jõge eraldab kõigest kolme meetri laiune kaitsetamm, mille kõrgus Scheeli tiigi veepinnast on umbes 1,5 meetrit. Viimaste päevade ägedad sajuhood ning veekogudevahelise tõkke ebakindlus muudavad Pirita linnaosa halduskogu esimehe Mati Eliste hinnangul olukorra muret tekitavaks.
“Kui saastunud vesi peaks jõkke pääsema, levib reostus sealt omakorda merre ning soodsa tuule korral ka Pirita randa,” märkis ta. Eliste kardab, et kõige koledama stsenaariumi kohaselt võib reostus sattuda ka põhjavette. “See tekitaks tõelise katastroofi, mille likvideerimiseks kuluks aastakümneid,” väitis ta.
Pirita halduskogu liige Kaupo Nõlvak rääkis, kuidas ta Scheeli tiigi ääres möödunud nädalal hätta jäänud parte silmas. “Linnud olid veepinnale laskunud ega suutnud sealt enam lendu tõusta,” meenutas ta tüüpilist naftareostusele omast juhtumit.
Tiigi äärde pole paigaldatud ka ühtegi suplemise eest hoiatavat silti. “Ametlikult sellist veekogu ei eksisteerigi,” märkis Eliste, nimetades tiiki unustusse vajunud mürgiauguks.
“Tiik kuulus Nõukogude Liidu okupatsiooni ajal Vene sõjaväeosale, seega peaks reostuse uuringute ja piirkonna puhastamisega tegelema kaitseministeerium,” seletas Eliste Eesti Päevalehele.
“Pirita linnaosa valitsuse väidetel on nad saatnud vastavad arupärimised kaitseministeeriumile, millele viimase esindajad polevat veel vastanud,” lausus Nõlvak. “Kui ma aga kõnealuseid kirju näha soovisin, ei leitud neid kusagilt.”
Nõlvaku sõnu kinnitas ka Eliste, kes eile hommikul soovis linnaosavalitsuses näha kirju, mis on kaitse- või keskkonnaministeeriumile probleemi lahendamiseks saadetud. “Sekretäri sõnul aga ühtegi sellekohast teadet registreeritud ei ole,” sõnas Eliste.
Kaitseministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kuke sõnul pole Scheeli mõisa hooned kunagi olnud kaitseministeeriumi valitsemise all. “Samuti ei ole meile laekunud ühtegi kirja Pirita linnaosavalitsuselt Kose teel asuvate tiikide seisukorra kohta,” tähendas Kukk.

Maaomandi määramatus
Keskkonnaministeeriumi looduskaitse peaspetsialist Tiina Napp:
“Scheeli mõis kuulus aastaid Vene sõjaväele. Mõisa territooriumil paiknes sõjaväele kuuluv katlamaja, millest imbus pinnasesse suuremas koguses naftat (eri hinnangutel umbes 50 tonni).
1984. aastal toimus seal suurem avarii. Pärast seda on reostuse hindamise ja likvideerimisega tegelenud mitmed institutsioonid.
Reostuse jõkke kandumise vältimiseks rajati 1997. aastal reostuse eelvooluks oleva tiigi ja jõe vahele pinnasetamm, kaks aastat hiljem tühjendati tiik õlisegusest mudast.
Probleemi lahendust on pidurdanud maaomandi määramatus. Jääkreostuse hindamiseks on vajalik tiigi lisauuring.
2007. aastal valminud, riikliku looduskaitsekeskuse tellitud Pirita jõeoru maastikukaitseala kaitsekorralduskava näeb ühe tööna ka vastava uuringu tellimist. Meile teadaolevalt on riiklik looduskaitsekeskus keskkonnainvesteeringute keskusele vastava projektitaotluse juba esitanud.”