Foorumil otsitakse ka vastust küsimustele, millised oleksid säästva ja jätkusuutliku Eesti tulud ja kulud aastal 2010 neist põhimõtetest lähtuvalt; mida peaks tegema, et saavutada heaolu Eestis; millised on Eesti energeetilised eeldused olla jätkusuutlik, st keskkonnaga tasakaalus, teatas ETAle Säästva Eesti Instituut.

Foorumi väljundiks on ekspertide ettepanekud säästvateks tegevusteks (kujutletaval 2010. aastal), eelistatavalt integreeritud, st sektoritevahelised, lihtsad ökosüsteemsed tehnoloogilised lahendused.

Säästva Eesti foorum on jätk projekti Eesti 21 algatatud diskussioonile Eesti arengustrateegia üle 21. sajandil. 1997. aastal alanud ÜRO Arenguprogrammi, keskkonnaministeeriumi ja SEI-Tallinna koostööprojekti Eesti 21 lõpetav säästva Eesti foorum nimetusega "Heaolu Eestis aastal 2010" võtab kokku projekti tulemused ning vaadates järgmise etapi suunas, otsib vastuseid küsimusele, kuidas soovitud arengupõhimõtted ellu rakendada ühiskonna liikmete heaolu ehk vajaduste rahuldatuse saavutamiseks.

Ülevaatega säästva arengu põhimõtete elluviimisest tänases Eestis annab foorum omapoolse panuse Eesti ettevalmistusprotsessi 2002. aastal toimuvaks ülemaailmseks Rio+10 foorumiks.

Projekti Eesti 21 raames on eelnevalt läbi viidud Riigikogu 1999. aasta valimistel osalenud erakondade avalikud väitlused ühiskonna arengu seisukohalt kahes olulises sektoris - haridus- ja rahvastikupoliitikas. Foorumil lisandub neile veel sektoreid, kus säästva arengu põhimõtete rakendamine arutluse alla võetakse.

Foorumil on kavas arutada avatud Eesti avatud kokkulepet "Säästva Eesti põhimõtted", mille järgimine loob eeldused ja aluse Eesti heaoluks aastal 2010. Foorumil saavad kokkuleppega ühineda soovivad isikud ja/või organisatsioonid sellele alla kirjutada.

Säästva Eesti Instituudil on kavas jätkata taoliste foorumite korraldamist igal aastal, et hinnata, milliseid foorumi ettepanekuid on arvesse võetud ja ellu viidud, milliseid mitte ning kuidas minna edasi. Foorumitevahelisel ajal toimuks diskussioon ja taustandmete esitamine interneti vahendusel.

Foorumi sihtrühmaks on Eesti arvamusliidrid, erakondade juhid, tippametnikud, eksperdid, teadlased, erinevate sektorite (majandus, keskkond, sotsiaal/inimareng, kultuur, eetika) makroanalüütikud nii avalikust, era- kui mittetulundussektorist ning meediast.

Foorumil esitletakse projekti Eesti 21 raames valminud õppevideot "Kuidas algatada kohalik agenda" ning raamatuid "Säästva arengu sõnaseletusi" ja "Kohalik agenda 21". Demonstreeritakse fotosid projekti tegemistest ning joonistusi eestlaste tulevikunägemusest. Kavas on foorumi on-line ülekanne internetis.