Tervishoiuamet tunnistas kehtetuks valdavalt Soome kodanikele psühhotroopsete ravimite retsepte väljastanud OÜ Gradus Gravis tegevusloa.

Tallinna reisisadama vahetus läheduses asunud psühhiaatriakliiniku Gradus Gravis kohta järelevalvemenetluse algatanud ja selle tõttu firma tegevusloa peatamiseks ettepaneku teinud tervishoiuamet põhjendab otsust kliiniku tegevuseks nõuetekohaste ruumide puudumisega.

Kui tervishoiuteenuse osutajal puudub tegevuskoht, ei ole võimalik tervishoiuteenuse osutamist nõuetekohaselt dokumenteerida, sedastab käskkiri.

Gradus Gravise juhatuse liige Andre Ernesaks ütles, et pole tervishoiuameti väljastatud käskkirjast veel midagi kuulnud ja kaks doktorit – Aleksandr Štšennikov ning Milvi Koplus – väljastavad retsepte edasi. “Praegu siiski mitte, meil on puhkenädal ning valmistame ette uusi ruume, kuid oma teada on meil tegevusluba olemas,” rõhutas Ernesaks.

Tervishoiuameti andmetel on osaühing aga teadlikult esitanud valeandmeid ja väärinfot. “Reaalselt osutati tervishoiuteenust ka pärast tegevuskohaks olnud ruumide üleandmist uuele üürnikule,” väidab käskkiri.

Otsitud põhjendused

Järelepärimine neljalt apteegilt – Tõnismäe apteek, Viru platsi apteek, Linnaapteek ja Koduapteek – tõestas, et enam kui kuu aja jooksul pärast kliiniku väidetavat sulgemist Uus-Sadama aadressil olid Gradus Gravise arstid väljastanud kokku 259 tugevatoimeliste psühhotroopsete ainete retseptiplanki, neist 221 Soome kodanikele.

Lisaks märgib tervishoiuamet, et hoolimata korduvatest taotlustest on OÜ Gradus Gravis keeldunud väljastamast andmeid isikute kohta, kellele on tervishoiuteenust osutatud, ning püüdnud järelepärimisest valedega kõrvale hiilida.

Firma juhatuse liige Andre Ernesaks teatas vastuseks tervishoiuameti taotlusele esitada patsientide nimekiri, et andmekaitse inspektsiooni vaneminspektor Maris Mägi on selliste andmete andmise tervishoiuametile ära keelanud. Inspektsioon väitis hiljem, et nemad sellist ettekirjutust teinud ei ole. Seejärel nimetas Ernesaks valeandmete esitamist kommunikatiivseks probleemiks.

Ernesaks leiab, et doktorid Koplus ja Štšennikov on tegutsenud seadusega kooskõlas ning tervishoiuameti põhjendused tegevusloa peatamiseks on otsitud ja tingitud Eesti riigi konservatiivsest ravimipoliitikast. “Oleme varemgi asukohta vahetanud. Mitmed erakabinetid on registreeritud kortermajadesse, miks ainult meile nõiajahti peetakse?” küsis ta.

Ravimite massilist väljakirjutamist põhjendas Ernesaks nii: “Arstil pole alust vajalike dokumentide olemasolu korral patsienti mitte uskuda ja teiseks on tegemist oma ala kogenud spetsialistidega, kes oskavad õigeid koguseid hinnata.”

Retsepti välja kirjutades peab arst sellele märkima tervishoiuasutuse, kus ta töötab. Tegevusloa tühistamine tähendab ka retseptide väljastamise õiguse kaotust, sest haigekassa müüb retseptiplanke ainult tervishoiuasutustele.

“Kahjuks on tehniliselt võimalik retsepte välja kirjutada tagasiulatuva kuupäevaga ning seda on väga keeruline kindlaks teha,” ütles tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe. “Sisuliselt on tegemist ebaseadusliku majandustegevusega ja see kestab üldjuhul seni, kuni vanad varud otsa lõpevad.”

Gradus Gravisel on õigus tervishoiuameti otsus 30 päeva jooksul vaidlustada. “Ilmselt selle käigu ka asjadele anname,” ütles Ernesaks.

Eesti tervishoid halvas valguses

•• Kuni selle kevadeni Tallinna sadama vahetus läheduses asunud psühhiaatriakliinik Gradus Gravis sattus avalikkuse huviorbiiti ülemöödunud aastal, kui seati küsimärgi alla haigekassast väljastatud mitmed tuhanded retseptiplangid. Gradus Gravisel ja tervishoiuametil on lisaks olemasolevale vägikaikaveole käimas veel kaks kohtuprotsessi.

•• Käskkirjas märgib tervishoiuamet lisaasjaoludena ka ohtu rahva tervisele ning Eesti tervishoiusüsteemi ja haldussüsteemi võimalikku diskrediteerimist rahvusvahelisel tasandil. “Tervishoiuameti arvates on see kartus täiesti põhjendatud, sest ravimite massiline väljakirjutamine Soome narkomaanidele ja sellega kaasnevad probleemid, näiteks ravimite ebaseaduslik viimine teise riiki ja illegaalne ravimiäri, on korduvalt leidnud kajastamist Eesti ja Soome meedias,” märgib käskkiri.

•• Varem on tervishoiuamet avastanud rikkumisi firmades Kosmed, Detox, Gradus Gravis. Suletud on S. Pold AS. Peamiselt on rikkumised puudutanud retseptiplankide hoidmist.

•• Tallinna sadama lähedal tegutseva, Apotheka ketti kuuluva apteegi töötaja sõnul käib mõnel päeval koguni paarkümmend põhjanaabrist patsienti oma ravimivarusid  psühhotroopsete medikamentidega täiendamas. Ka vahetult vestlusele eelnenud hetkedel lahkusid apteegist kaks soome noort, kaasas kaks kilekotti Alprazolami- ning Dormicumi-nimeliste rahustite ja uinutite klassi kuuluvate ravimitega.

•• Peale eelpool mainitute on populaarsed Diazepam, Rivatril ja Xanax. Soome mustal turul on nimetatud ravimite eest võimalik saada kuni kümnekordset hinda.