Ligi kümme aastat maavaidluste taga seisnud Westholmi gümnaasiumi juurdeehitus, mis viimaks hakkab teoks saama, nõuab muu hulgas 20. sajandi alguses valminud ja väärtusliku puitarhitektuuri alla liigitatud hoone lammutamist.

Adamsoni 10 asuv maja ja kinnistu on kuulunud alates 2005. aastast Hansakinnisvara OÜ-le, kes on taotlenud linnalt korduvalt luba hoone lammutada, kuid pole seda saavutanud. Lootuse kaotanud ettevõte on nüüd nõus andma kõnealuse kinnistu linnale, saades vastu mõne teise sobiva.

"Oleme aru saanud, et luba hoone lammutamiseks nii või teisiti ei anta, nõnda oleme valmis linnaga vahetuskaupa tegema," selgitas Hansakinnisvara OÜ esindaja, kes ei soovinud oma nime ajalehes näha. "Kunagi oli meil tõesti selline soov, aga nagu näha, siis ei läinud see täide."

Tallinna kultuuriväärtuste ameti peaspetsialist Oliver Orro sõnas, et firmale pole lammutusluba antud, sest maja on selleks liiga väärtuslik. "Näiteks elamu ehitamise nimel oleks sellise ajaloolise hoone hävitamine raiskamine," ütles ta. "Gümnaasiumi laiendamine seevastu on selgelt avalik huvi ning kuna koolil pole kusagile mujale võimalik laieneda, siis tuleb kahjuks selline ohver tuua."

Ent Orro nentis, et seni kuni kõik maavaidlused pole lahenenud ja mõni juurdeehitusele vajalik kinnistu pole veel linna kätte jõudnud, on kõik lahtine. "Lammutusluba antakse siis, kui on kindel, et juurdeehitus tuleb," selgitas ta. Orro sõnul otsustati juba aastaid tagasi, et kooli juurdeehituse nimel võib ligi saja-aastase maja lammutada. "Samas on võimalik, et kui sama küsimus tuleks arutlusele praegu, siis lammutusloa andmist enam ei kaalutaks," spekuleeris ta. "Kunagi nägime ühe võimalusena ka seda, et vana maja restaureerida ning teha sellest koolimaja osa, kuid kuna Westholmi gümnaasiumil on vaja konkreetselt võimlat, siis väikeste tubadega puumaja selleks ei kõlba."

Westholmi gümnaasiumi direktor Kalle Niinas rääkis eile kooli kõrval asuvatel vaidlusalustel kinnistutel jalutades, et loodab väga, et kooli juurdeehitus saab kunagi teoks ja gümnaasiumi külje all paiknev puumaja seega ka lammutatakse. "Ma olen nõus, et tegemist on ilusa ja väärtusliku hoonega, kuid kuna maja paar aastat tagasi põlema läks, siis on ta väga halba seisu sattunud ning restaureerimistööde tegemine oleks väga mahukas ja keeruline ülesanne," leidis ta.

Maja seisukord halvenes oluliselt pärast 2007. aasta augustit, kui vana maja suure leegiga põles. Ehkki päästeametil õnnestus tulekahju kustutada, sai osa hoonest tugevalt kahjustada. Hansakinnisvara OÜ esindaja oli veendunud, et tegemist oli asotsiaalidest tingitud põlenguga.

Tegelikult algatas politsei toona juhtumi kohta kriminaalmenetluse, sest kahtlustati maja süütamist. Põlengu asjus algatatud menetlus lõpetati eelmise aasta 12. juunil süüdlast tuvastamata.