”Ehkki jüripäevaga tähistatakse välihooaja algust, käivad skaudid ka talvel metsas,” selgitas Kristjan Pomm Eesti skautide ühingust.

Traditsioonilisi jüripäeva linnamänge korraldatakse suures osas ka sellepärast, et skaute ja gaide inimestele rohkem silma alla tuua ja tutvustada.

Pea igast Eestimaa kandist tulnud poole tuhande noore seas oli nii eesti kui ka vene rahvusest Taani ning Soome skaute ja külalisi, samuti üks gaid Saksamaalt. ”Tundus, et noortele meeldis meie kolmepäevane üritus,” rõõmustas Pomm.

Reedel kogunesid noored reaalkooli juurde, kus asetati pidulikult reaalkooli poisi kuju juurde pärg.

Laupäeval seiklesid kaelarättidega skaudid linna põnevates tegevuspunktides. Õhtu möödus omasepistatud vaimukate etteastetega ja pühapäeval sättisid skaudinoored end pidulikule paraadile, mis päädis Raekoja platsil piduliku rivistuse, tunnusmärkide jagamise ja sõnavõttudega.

Kirevad kaelarätid

Hunduparve juht, 21-aastane Maarika Oja Tartust ökoskautide üksusest selgitas, et  nende jaoks oli see sel aastal juba teine väliüritus. ”Minu jaoks olid kõige huvitavamad vanematele skautidele mõeldud majandusmäng ja muidugi linnamäng vanalinnas,” leidis ta.

Tartu skaudile Ajur Kalale (12) ökoskautide Lendorava salgast jäid seikluslikust linnamängust kõige enam meelde kahurid, mille koordinaate nad mõõtma olid pidanud.

”Mulle meeldis kõige rohkem see, et üritusele tuli palju skaute,” rõõmustas Eestis vahetusõpilasena elav 17-aastane sakslane Carla Waldenfels. Ühtlasi pakkus talle palju lõbu lahendada väikeste hundude ja hellakestega laupäevasel linnamängul tegevuspunktides ülesandeid ja käia mitmesugustes põnevates kohtades.

Politseiorkestri rõõmsa ja rütmika muusika saatel läbi Tammsaare pargi ja mööda Viru tänavat kulgenud skautide rühmad lehvitasid värvikirevate rühmalippude ja kaelarättidega ning hõikasid tänavale uudistama jäänud linlastele ja kevadise päikese käes välikohvikutes istuvatele turistidele rõkkavaid rühmahüüdeid.

Raekoja platsil rivistumise ja hümni ajal oli peale skautide kahe- ja kolmesõrmesaluuteerimise märgata ka paari kohvikus püsti tõusnud turisti, kellest üks hoidis samuti näppe üleval, näitamaks, et ka tema on ikka veel gaid.