"Jumal tänatud, et orkaan ennustatud kursist kõrvale kaldus ning meie Miami korterile midagi häda ei teinud," rõõmustas muusikust väliseestlane Leelo Valdsaar, kes orkaanihirmus sõitis koos kuue lapsega Miamist umbes 120 kilomeetri kaugusel asuvasse Naples´i linna.

Floydi orkaani jäi Miamisse trotsima Valdsaare ameeriklasest abikaasa, kes töötab sealses ülikoolis õppejõuna.

"Abikaasa ütles, et kõik oli suhteliselt rahulik, ainult vihma sadas kui oavarrest ning kohati olid tuuleiilid päris tugevad," osutas Valdsaar. "Kuid nüüd paistab taas päike ning sooja on tublisti üle 30 kraadi. Sõbrad Miami Beachis otsustasid samuti enne orkaani tulekut evakueeruda, kuid nüüd selgus, et asjatult."

Tema sõnul sai orkaani tõttu kannatada Lõuna-Carolinas asuv Connecticuti linn, kus üle 3000 inimese jäi elektrita.

Valdsaare sõnul kardavad floridalased uut orkaani, mis peaks jõudma Florida ranniku lähedale järgmise nädala lõpus. "Viimase kümne aasta jooksul on neid orkaane ja orkaanikesi päris palju olnud, õnneks pole need meie perele suurt ohtu kujutanud," tähendas ta.

Samas peab Leelo Valdsaar end õnnesärgis sündinuks, sest ta elas perega üle 1992. aastal USA-d laastanud orkaani Andrew.

"Siis oli kohutav olukord, kuid meil vedas. Seitsmekümnest korterelamust jäi katus peale vaid kolmel, üks oli meie oma," meenutas naine üleelatut. "Ainult meie auto sai kannatada, sest orkaan räsis seda päris korralikult. Praegune orkaan Floyd on samas toona kogetust kolm korda võimsam."

Valdsaare sõnul on Miamis spetsiaalne orkaanikeskus, mis ennustab lähenevaid looduskatastroofe pikalt ette. "Tänu keskusele saab juba aegsasti teha plaane, kas jääda kohapeale või sõita kuhugi turvalisemasse kohta," lausus ta.

Orkaan jättis puutumata ka reisifirma Mainor Meelis vahendusel Floridasse sõitnud umbes nelikümmend Eesti turisti, kes naasid pärast orkaanihirmust tingitud evakueerimist hotellidesse.