Neljapäeval saatis kultuuriminister Raivo Palmaru peaminister Andrus Ansipile siiani avalikkuse eest varjul püsinud Sakala keskuse hoonestusõiguse lepingud, millest selgub, et keskuse kontserdisaali lammutada ei tohi.

Varem polnud Palmaru sõnul paberite avalikustamiseks Uus Sakala nõukogu esimehe Peeter Rebase nõusolekut.

Dokumente on kaks – 2003. aastast pärit algne hoonestus-õiguse seadmise leping ja tänavu mais sõlmitud hoonestus-õiguse seadmise lepingu muutmise leping.

Paberitest selgub muuhulgas, et ka praegu kehtiva lepinguversiooni järgi peab Uus Sakala “Karla katedraali” kontserdisaali rekonstrueerima, mitte aga lammutama.

See seab kahtluse alla Uus Sakala juhtide varasemad väited, et keskuse täielik lammutamine on lepingutega igati kooskõlas.

“Hoonestaja (Uus Sakala – toim) peab rekonstrueerima punktis 2.1.3. nimetatud hoones asuva suure saali, kusjuures saal peab olema polüfunktsionaalne, sealhulgas võimaldama kontserdi, konverentsi, teatrietenduse vms korraldamist ja mahutama vähemalt üks tuhat kaheksasada (1800) istekohta,” seisab algses hoonestusõiguse seadmise lepingus, sama punkt jäi muutmata ka tänavu mais sõlmitud lepingus.