Kui ei sekku vääramatud jõud, saab Eesti meisterklubi Tallinna Levadia poolkaitsjast Sander Purist pärast aastaid Inglismaal leiba teeninud väravavaht Mart Poomi teine eestlasest jalgpallur, kes pääseb nuusutama tõelise tippliiga hõngu.

Saksamaa Bundesliga hiidude sekka kuuluv Dortmundi Borussia ja Levadia on Puri ülemineku tingimustes juba kokkuleppele jõudnud. Samuti on paigas Puri ja Borussia vahelise lepingu olulisimad punktid. Kõik lepingupooled ootavad nüüd juulikuud, mil avaneb rahvusvaheline üleminekuaken, et alles maikuus Eesti koondises debüteerinud Puri siirdumist Borussiasse ka allkirjadega kinnitada.

Ka Schalke ilmutas huvi

Kuigi asjaosalised ei taha ega tohigi teemat enne lepingu allkirjastamist kommenteerida, ei hakanud nad Saksamaalt Eesti Päevaleheni imbunud infot ümber lükkama.

Agent Babak Afshar, kes püüdis talvel Saksamaal klubi leida – paraku tulutult – ka Levadiast lahkunud Eesti koondislastele Konstantin Vassiljevile ja Aleksandr Dmitrijevile, ütles, et töö Puriga on veel pooleli. Afshar viibib praegu Eestis, kus tegeleb Puri klubivahetuse üksikasjadega iga päev.

“Ma ei saa enne täpsemalt rääkida, kui oleme lepingu Borussiaga allkirjastanud,” tõdes Iraani päritolu, kuid Saksa kodakondsusega Afshar. “Ootame pingsalt lähinädalaid, siis peaks kõik selguma. Borussia on tõeliselt suur klubi ning Eesti jalgpalluri pääsemine sinna oleks muidugi väga suur asi.”

Levadia spordidirektor Marko Kristal kinnitas, et klubid on Puri siirdumises Borussiasse, keda on kuus korda Saksamaa meistriks kroonitud ja kes on korra ka Euroopa meistrite liigas triumfeerinud, suusõnaliselt kokku leppinud.

“Rohkem saan rääkida siis, kui allkirjadki on paberil,” märkis üks endine Eesti koondise põhitegija. “Et Puri üleminek lõplikult vormistada, tuleb veel paar asja ära klaarida. Ootame juuli algust.”

Päevalehele teadaolevalt vajavad veel kordaajamist ainult mõned dokumendid – näiteks on Puril Saksamaal mängimiseks tarvis tööluba, mille hankimisega praegu hoogsalt tegeldakse. Seni pole ka päris selge, kui pikaks ajaks soovib Borussia Purit palgata. Väidetavalt räägitakse kolme- kuni viieaastasest kontrahtist.

Peale Borussia on Purist huvitunud Gelsenkircheni Schalke 04, kes kuulub samuti Bundesliga sauruste sekka. Võidujooksus noore eestlase palkamisega on aga seni peale jäänud Borussia. Dortmundi klubi veendus Puri andekuses mais, kui Puri käis koos teise noore levadialase Nikita Andrejeviga Borussias katsetel.

Nime avaldamata jätmist soovinud Päevalehe allikas hindas eilses vestluses Puri siirdumise tõenäosuse Borussiasse 99-protsendiliseks. “Aga loodetavasti ei sõnanud ma nüüd midagi ära,” tõdes ta.  

Dortmundi Borussia
(Saksamaa)
•• Asutatud 1909. aastal.
Saavutused:
•• kuuekordne Saksamaa meister (1956, 1957, 1963, 1995, 1996 ja 2002), kuid eelmise hooaja lõpetas alles 13. kohal, kahekordne Saksamaa karikavõitja (1965 ja 1989), kolmekordne Saksamaa superkarika võitja (1989, 1995, 1996), UEFA Meistrite liiga võitja (1997), Euroopa karikavõitjate karika võitja (1966), Interkontinentaalkarika võitja (1997).
Peatreener:
•• Jürgen Klopp
Kodustaadion:
•• Westfalenstadion (mahutab 65 700 pealtvaatajat)