Kalamarja müüva firma OÜ Katanteri omaniku Pjotr Bondarenko sõnul oleks maailmaturu hindadega ja ametlikult Eestisse toodava 500-grammise karbi hind 9000 krooni.

“CITES-i (ohustatud kalaliikide väljavedu keelav konventsioon – toim) loa ja teiste dokumentidega varustatud kaaviar maksab Venemaal viis korda rohkem kui ilma dokumentideta kaaviar,” ütles Venemaa kodanik Bondarenko.

“Sellise hinnaga kaaviaril ei oleks Eestis ostjaid – ametlikult sissetoodavat kaaviari võiks müüa ainult lennujaama tax free poes, kus jaapanlane seda osta saaks,” rääkis Bondarenko.

Röövpüük relvade kaitse all. Bondarenko lubas, et üritab edaspidi ametlikult kaaviari Eestisse tuua, kuid möönis, et tema võib legaalselt seda äri ajada, kuid salakaubavedu jääb ikka alles.

Tema sõnul püüavad suurema osa tuurasaagist Volga deltast välja röövkalurid, kes tegutsevad väga jõhkralt. Kaspia tuurad kuuluvad maailmas ohustatud kalade hulka, keda loodusest püüda ei tohi. Maailmaturul maksab kaaviarikilo kuni 800 dollarit ehk üle 14 000 krooni ja seda marja võib võtta vaid kalakasvanduse tuuradelt.

Ka ametlikest kaaviaritöötlemise tehastest liigub palju kaupa välja illegaalselt. “See on kaup, mida valvatakse relvadega,” kirjeldas erusõjaväelasest ärimees kaaviariäri.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialisti Liina Eek-Piirsoo sõnul on kerge kontrollida, kas müüdav kaaviar on ehtne ja seaduslikult toodetud, sest Venemaal on vaid üksikud kalakasvandused, kes võivad kaaviari toota ja müüa.

Eesti salakaubanduse transiitmaa. CITES on Eesti keskkonnaametnikele saatnud hulgaliselt märgukirju ning kirjeldusi ja andmeid selle kohta, milline kaaviar on õige.

Eek-Piirsoo sõnul on Eestis suur probleem, et siitkaudu liigub palju transiidina veetavat kaaviari. “Meil on valminud keskkonnaministri määrus, mis lubab edaspidi tollil kontrollida ka transiitkaaviari,” lausus Eek-Piirsoo. “Paari kuu pärast peaks see toimima.”

Bondarenko väitis Eesti Päevalehele, et tema ei ole Eestist välja kaaviari müünud, kuid ajalehe andmeil ajasid just Katanteri esindajad Eesti tollis asju, kui Londonis üle poole tonni kaalunud, Eestit transiidina läbinud kaaviarikogus kinni peeti.

Toll on avastanud sadu kilosid salakalamarja

Tolliameti pressiesindaja Aivar Pau sõnul on amet tõestanud ligi kümne ebaseadusliku kaaviariäri juhtumit.

Tõenäoliselt ei pärine Eesti turgudel müüdav kaaviar firma Katanteri vahendatud kaubast, vaid see tuuakse salaja üle piiri väikestes kogustes.

1998. aastal tõi kalakaubandusega tegelev firma Sectreck Venemaalt Eestisse 490 kilo kaaviari, mille hinnaks oli 283 392 krooni.

Sectrek on Tallinna lennujaama kaudu viinud Taani ja Hispaaniasse kulleritega 7-8 saadetist kaaviari 6-8-kilogrammistes kogustes. Taanis on kullerid kinni peetud.

Tallinna lennujaamas on tõestatud, et firmad Katanter ja Stevela on seal müügile pannud 162 kg kaaviari.

2001. aasta oktoobris sai tolliamet kätte 528 karpi kaaviari.

Üle 500 kg kaaviari viidi 2002. aasta algul Eesti kaudu Londonisse. Eesti toll hoiatas Suurbritannia tolliametnikke ja saadetis saadi seal kätte. Eesti tollis käisid juhtumit selgitamas Katanteri töötajad.

2001. aasta juunis avastati Narva raudtee tollipunktis Moskva-Tallinna reisirongist vagunikupee laeluugi alt koos ikoonide ja piraat-CD-plaatidega 29 poolekilost metallpurki musta kalamarja.

2001. novembris avastati Narvas maantee tollipunktis reisija pagasist teiste kalakonservide kõrvalt 24 190-grammist klaaspurki musta kalamarjaga.