Tegemist oli Ukraina maksumärkidega sigarettidega L&M, More ja Kiss. Tubakatoodete ebaseadusliku käitlemise paragrahviga alustatud kriminaalmenetluse käigus tuvastati kuu ega hiljem ühest laost veel 240 000 maksumärkideta sigaretti Prince, mida seostatakse nimetatud grupi ebaseadusliku tegevusega.

Riigiprokuratuuri taotlusel võttis Harju maakohus kaks isikut sellest grupist septembri lõpus vahi alla.


Oktoobri lõpus peeti Tallinnas kinni isikute grupp, kelle valdusest leiti 6000 liitrit piiritust ja seitse kasti sigarette. Novembri alguses peeti Tallinnas kinni isik, kelle valdusest leiti 1500 liitrit piiritust.


"Majanduslanguse ja sellega kaasneva tööpuudusega on kasvanud riskid aktsiisikaupade ebaseaduslikuks käitlemiseks ning seetõttu on maksu- ja tolliameti üheks prioriteediks nimetatud tegevusega seotud kuritegelike gruppide paljastamine" lausus MTA uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste.


Oktoobri lõpus paljastati rahvusvahelise koostöö tulemusena salasigarettide käitlemise kanal, mille tulemusena avastati Suurbritannias ja Eestis kokku 580 000 sigaretti.


Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul on tegemist tõsiste majandusalaste kuritegudega, mille tõttu on riigil jäänud saamata ligikaudu 2,6 miljonit krooni aktsiisimaksu.


MTA on tänavu üheksa kuuga pidanud kinni 7,6 miljonit sigaretti ja 22 000 liitrit 100% alkoholi.


Käesoleval aastal on süüdimõistva kohtulahendini jõudnud mitmed kriminaalasjad, milles süüdistati isikuid tubakatoodete ja alkoholi käitlemise korra rikkumises ning alkoholi ebaseaduslikus toomises.