Vineerikombinaat müüb elektrit

Et tegemist on kunagi vineeri- ja mööblikombinaadi töötajatele ehitatud majaga, saab maja elektri ja vee kombinaadi kaudu. Elanikud omakorda maksavad hooldus- ja remonditasu ning kõik arved hooldusfirmale, kes annab raha edasi kombinaadile.

Aktsiaseltsi TVMK kinnisvaraprojektijuhi Hannes Kase sõnul on TLFV arved tasumata jätnud alates veebruarist.

“Oleme TLFV-le korduvalt kirju viinud. Viimase ähvarduse peale maksid 3000 krooni,” ütles Kase.

Projektijuhi sõnul ei ole TVMK eesmärk elanikelt voolu ära võtta. “Oleme seda julma otsust kuude kaupa edasi lükanud, aga tahaks raha ikka kätte saada. Kohtus käimine nõuab aega, pankrotiavalduse jaoks on summa väike,” nentis Kase.

Elanikud suurt elektrivõlga seletada ei mõista, ehkki kahtlustavad üht-teist. “Meil on kahe maja peale üks voolumõõtja. Ametlikult Veerenni 36f kedagi ei ela ja maja pole olemas. Päeval on uks lukus, aga kui te tuleksite kell kuus hommikul, siis näeksite, kuidas rahvast voorib. Vähemalt kümme inimest ja missuguste luksmasinatega külalised...” jutustas Rein Vender (48).

Linda, Rein ja nende naabrimees Valeri Ustinov (56) kardavadki, et “olematu” maja elektriarve tiksub nende maja arvele lisaks, kuid oma kaabli vedamise hinnaks on töömehed neile öelnud 7000–8000 krooni.

Loodavad abi ühistu loomisest

Võlgade pärast on maja juba varem jäänud kütteta. “Viimased seitse aastat kütame elektriradiaatoritega,” kurtis majaproua.

Ettevõtlike inimeste puudusel pole majas seni korteriühistut, kuid nüüd kavatseb majarahvas asja käsile võtta.

“Meil pole õiget ustki ees, koridor on niivõrd jube. Siin pole aastakümneid midagi tehtud,” näitab Linda.

Oma 46,1 ruutmeetriga 2-toalise korteri eest maksab ta suvel majahooldajale 450 krooni kuus, sellest ligi 300 krooni hoolduskulu.

Kuhu remondiraha kaob, kuidas kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuv võlg tekkis ja mil viisil olukord lahendada, pole majaelanikel õnnestunud teada saada.

Eesti Päevalehe reporteri helistamise peale öeldi TLFV Majahoolduse AS-i dispetšeri telefonilt, et dispetšer on haiglas ja hooldusfirma järgmine vastuvõtt esmaspäeval.

TVMK tahab septembri jooksul Eesti Energialt ostetavast kõrgepingest madalpinge tootmisest loobuda ja kliendid energiatootjale üle anda.

Probleem sotsialismiajast

Riina Vändre, Eesti Energia pressiesindaja

“Probleemi juured pärinevad sotsialismiajast, mil polnud erilist tähtsust, kust ja kelle kaudu elektrit saadi, ka polnud võlaprobleemid teravad.

Tänapäeval tunnetab klient omal nahal, kui vahendajafirma ei täida oma kohustusi või tekitavad mittemaksjatest naabrid ausatele klientidele probleeme. Antud olukorras oleks otstarbekas kliendisuhted korrastada, kaksipidi mõtlemisest lahti saada, et oleks selge, kes kellele ja kui palju.”