Tipparhitektide hinnangul on SWECO Projekti võidetud Vabadussõja võidusamba maa-ala projekteerimise leping ebamõistlikult kallis. Võistlustingimused koostanud firma hinnangul on samas tööde eripära arvestades 6,7 miljoni kroonine hind põhjendatud.

Arhitektide liidu esimehe Ike Volkovi sõnul on lepingu sõlminud kaitseministeerium riigi rahakoti raudu valla päästes kulutanud ebamõistlikult suure summa. “Selge, et kunsti grammides ja sentides mõõta ei saa, ent ehitusprojekti siiski,” ütles Volkov, kelle sõnul on väljakujunenud hinnad tunduvalt madalamad.

“Juba mõnekümnetuhandese ebaselge hanke pärast algatatakse uuringuid, praegune hange on tugevalt üle makstud,” julges Volkov hinnata.

Talle sekundeerib arhitektide liidu liige Raivo Kotov KOKO arhitektuuribüroost. “Kas kaitseministeerium, sõlmides lepinguid, üldse kontrollhindu ei võta?” oli Kotov imestunud.

2171 krooni ruutmeetri kohta

Kotov põhjendas oma kriitikat lepingu hinna kohta näiteks sellega, et 3085 ruutmeetri suuruse platsi projekteerimise maksumus on 2171 krooni ruutmeetri kohta ehk tavapärasest hinnast kuni kümme korda enam.

Seevastu ministeeriumi tellimusel hankedokumendid koostanud AS-i Telora-E juhataja Valter Napits võidupakkumist liiga kalliks ei pidanud, sest projekt on “vägagi ebatavaline”. “See on insenertehniliselt väga raske projekt. Muinsuskaitsealal on riskid, mida tuleb lepingus arvesse võtta,” lausus ta.

Ka SWECO Projekti juhatuse esimees Aare Uusalu rõhutas, et Vabadussõja võidusamba projekteerimistööde hinna kujundamisel arvestati tavapärasemast tihedamat ajagraafikut.

Hankedokumendid saanud viiest firmast tegi tähtajaks pakkumise kaks. Lisaks SWECO 6,7 miljoni kroonisele tegi pakkumise OÜ Estkonsult, kes hindas tööde maksumuseks ligi 7,5 miljonit krooni.


Kommentaar

Valter Napits

AS-i Telora-E juhataja

Projekti hinda ei kujunda krundi ruutmeetrid, vaid ikka tegevus. Näiteks Tallinna kaksiktornide kinnistu pole eriti suurem, kuid selle projekti hind võis olla ikka kümnetes miljonites.

See projekt pole tavapärane, sellist asja pole enne olnud. Me ju ei tea, mis maa alt välja tuleb.

Projekteerimine sisaldab kogu inseneritööd, muinsuskaitse nõuetele vastavust ja maastikuarhitektuuri. Ka tellijal on siin oma riskid, kuna hinda ei saa muuta ja me ei aktsepteeri mingeid lisatöid, mis võiks hinda tõsta.