Danske Capital AS-i tegevdirektor Silja Saar märkis, et võrdlusbaasina kasutas peaminister Eesti pensioniindeks EPI tootlust ja sama aja kohta tehtud OECD pensioniturgude ülevaadet.

"Valitsusjuht jõudis järelduseni, et Eesti pensionifondide tootlus on olnud umbes 30% miinuses, samal ajal kui Tšehhi pensionifondid on tootnud ligi 2%," sõnas Saar.

Pressikonverentsil esitatud võrdlev tabel ei arvesta tema sõnul erinevate riikide pensionifondidele kehtestatud investeerimispiiranguid ning seetõttu on see vale baas järelduste tegemiseks pensionifondide eduka või ebaeduka töö kohta riikide kaupa.

"Graafiku tegelik sisu on näitlikustada aktsiaturgude mõju erinevate riikide pensionisüsteemidele 2008. aastal," põhjendas Saar. "OECD dokumendis on koos esitatud näiteks Iirimaa ja Tšehhi pensionifondid, kusjuures Iirimaa pensionifondide keskmine aktsiaosakaal on 66%, samal ajal kui Tšehhi pensionifondide keskmine aktsiaosakaal jääb alla 5%," selgitas ta.

"Antud situatsioonis oleks olnud korrektsem võrrelda Tšehhi fonde Eesti võlakirjadesse investeerivate pensionifondidega, millede tootlus samal ajal jäi samuti nulli ümber," märkis Saar.

OECD dokument rõhutab tema sõnul, et niivõrd lühiajaliste tulemuste võrdlemine võib kergesti viia valede järelduste tegemiseni.

Muuhulgas hoiatatakse selles samas dokumendis, et kriisi negatiivse mõju tõttu pensionisüsteemidele peaks poliitikud pensionisüsteeme reformivaid otsuseid vastu võtma äärmiselt läbimõeldult ning ettevaatlikult. Samuti soovitatakse pigem maksete suurendamist, mitte vähendamist, et kohanduda finantsturgude kriisist tulenevate tagajärgedega.