KILINGI-NÕMME REFORMIERKONDLANE: SAVI. Kilingi-Nõmme linna volikogu esimees Kaspar Kaugija (34) peab praegu välja käidud presidendikandidaatidest kõige sümpaatsemaks Toomas Savi. "Ta lihtsalt imponeerib mulle inimese ja isikuna kõige rohkem," põhjendab metsaäriga tegeleva OÜ Kasmar juhataja oma eelistust.

Kaugija sõnul ei eelista ta Savi ainult sellepärast, et riigikogu esimees kuulub nagu ta isegi Reformierakonda. "Ma kujutan ette, et kui ma oleksin Keskerakonnas või Isamaaliidus, kalduksin ikka Savi kasuks otsustama. Savi on praegustest kandidaatidest kõige atraktiivsem, tema puhul on kõige kindlam, et ta suudab seda asja ajada," väidab 2500 elanikuga Pärnumaa linna juht.

Kuigi Kaugija on valla volikogu esimees, pole sugugi kindel, et just temast saab valijamees. "Kindlasti me hääletame volikogus läbi, kes läheb presidenti valima ja keda tuleb presidendiks valida," selgitab ta.

Kuidas käitub volikogu esimees siis, kui volikogu otsustab, et nende valijamees peab toetama näiteks Siiri Oviiri? "Kui volikogu ütleb, et presidendiks tuleb valida Siiri Oviir, siis ma lähen ja valin presidendiks Oviiri," vastab Kaugija kõhklematult.

NISSI KOONDEERAKONDLANE: OVIIR JA SAVI. Harjumaa Nissi vallavolikogu esimees Juhan Särgava (46) nimetab oma eelistusteks praeguse seisuga Siiri Oviiri ja Toomas Savi. "Nemad on meie vallas jutuks olnud, nende suhtes on olnud tuntavam sümpaatia," selgitab Särgava.

Koonderakonda kuuluv Särgava on kindlalt seda meelt, et valijamees peab arvestama volikogu enamuse tahet. "Reaalselt arvestan valimistel volikogu keskmist arvamust. Teisena, kui see on võimalik, erakonna seisukohta. Kolmas lähtekoht on isiklik sümpaatia. Kõige toredam oleks, kui need kokku sattuksid."

Võiduvõimalusi vaagides kordab 3460 elanikuga valla volikogu esimees taas Oviiri-Savi nime, sest "need kaks on küllaltki tegijad". "Kelam on ennast ehk rohkem meedias näidanud, aga kas see piisavalt vilja kannab, on vara öelda," märgib 30 inimesele tööd andev farmer.

Samas osutab ta, et valimiskampaania pole veel alanud ja kampaania käigus võivad eelistused oluliselt muutuda: "Kui nad nii-öelda suu lahti teevad, siis see mõjutab asja paljuski."

KESKERAKONDLASED: PARTEI POLE VEEL OTSUSTANUD. Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Valeri Korb (56) ja Padise vallavolikogu esimees Raul Rosenberg (39) jätavad oma soosiku esialgu enda teada. Põhjus on neil ühine - Keskerakond pole veel otsustanud, kelle peale presidendivalimistel mängida.

"Teate, mul on iga asja kohta oma arvamus, aga ma olen Keskerakonna liige ja muidugi käitun ma presidendivalimistel oma erakonna huvides," ütleb 54 500 elanikuga linna juhtiv Korb napisõnaliselt.

Ka Rosenberg toob samasuguse põhjenduse: "Jätan oma sümpaatia tahaplaanile ja ootan hetke, kui Keskerakond otsustab ära oma presidendikandidaadi või otsustab toetada hoopis mõne teise erakonna kandidaati."

Ettevõtjana leiba teeniv mees ei soovi kaheksa kuud enne valimiskogu tõenäolist kokku kutsumist öelda ka seda, kas ta valijamehena lähtub pigem volikogu enamuse või Keskerakonna eelistusest. "Ega see pole üldse kindel, et volikogu valib mind valijameheks, seetõttu ei saa ma praegu ka volikogu nimel rääkida," jäi Harjumaa valla juht sellegi vastuse võlgu.

KEHRA PARTEITU: SAVI. Kehra vallavolikogu esimees Zhanna Botvinkina (56) soosik on juba selge. "Minu isiklik eelistus on härra Savi," ütleb parteitu daam kohe, kuid jääb põhjendamisega veidi jänni.

"Ma ei tea miks..." vajub 600 töötajaga tselluloosi- ja paberitööstuse Horizon juhatuse liige mõttesse. "Ta meeldib mulle. Ta on täitsa korrektne poliitik, tema ümber pole kunagi mingisuguseid skandaale."

1996. aastal andis Kehra volikogu oma valijamehele kaasa selge soovituse, kelle poolt hääletada. "See oli härra Meri," meenutab Zhanna Botvinkina.

Tänavu 3600 elanikuga Kehra volikogus presidendivalimisi veel arutatud pole, kuid Botvinkina on veendunud, et valijamehe selgitamine probleeme ei tekita. "Meil on volikogu täitsa ühtlane, sest seal pole mingeid parteisid," selgitab ta.

RAKVERE ISAMAALIITLANE: SAVI. Mihkel Juhkami (37), Rakvere linnavolikogu esimees vastas nii ES Turu-uuringute küsitleja kui Eesti Päevalehe küsimusele ühtviisi: "Savi."

"Selline otsustus on suuresti mulje või sümpaatia küsimus," tunnistab ta. "Ega ma ei ütle, et ma sajaprotsendiliselt Savi valin, aga tänane seis ja emotsioon on lihtsalt selline."

Miks ei toeta Juhkami erakonnakaaslast Tunne Kelamit? "Erakonda kuulumine on laiemate seisukohtade jagamine, minu arvates on see jumala normaalne, kui üksikutes küsimustes on inimesed eri meelt," selgitab Juhkami, kes ei kanna mingit vimma ka Kelami vastu.

Savi plussiks on Juhkami meelest riigikogu esimehe amet, mis sobib presidendikandidaadile nagu rusikas silmaauku. "Ta on piisavalt tuntud persoon, aga samas ei seostata teda igapäevapoliitikaga," märgib Juhkami. "Oleks ta mõni minister, oleks ta palju nõrgema baasi peal."

Viis aastat tagasi oli Juhkami arvates volikogul lihtsam vali-jamehi valida, sest rahva ja volikogu enamus toetas selgelt Lennart Meri jätkamist. "Seekord võib valijamehe valimine olla oluliselt keerulisem, sest valikud on laiad," eeldab Juhkami.

Hannes Rumm