"Juba 1999. aastal rääkisin, et Eesti poliitikamaastik polariseerub kahe suure partei vastasseisuks," märkis Savisaar. "Mõned vaatlejad on arvanud, et Eesti on juba täna jõudnud kaheparteisüsteemi. Tõepoolest, jõult väiksemad tegijad ei suuda parlamendis sageli enam käituda, kui iseseisvad poliitilised subjektid."

Savisaare sõnul ei toimu polarisatsioon vasak-parem teljel üleöö, ka mitte üle pronksiöö nagu püüab seda esile kutsuda Reformierakond, vaid kujutab endast kauaaegset, pikka meelt nõudvat protsessi.

"Võib-olla tuleks ka Keskerakonnal aktiivsemalt hakata kujundama endale tulevasi koalitsioonipartnereid," ütles Savisaar. "Mõelda, misasja nood hakkavad tegema siis, kui neil – või õigemini: nende valijatel – Reformierakonna diktaadist küllalt saab. Taktikaliselt oleks ehk õige käsitada näiteks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna parempoolistuvat võimuladvikut ja selle erakonna vasakpoolset liikmeskonda erinevate partneritena, kelle suhtes tulebki ajada erinevat liini." 

"Keskerakond on tegelikult ainus, kes suudab parempoolsete piiratud rahvuspopulismile vastu seista ja seda neutraliseerida. Sest Keskerakond käsitab ennast Eestimaa rahva erakonnana. Ainult iga Eesti inimese heaolu tagab ka meie rahvuse kestmise omal maal, kindlustab Eesti riikluse, nii nagu me oleme selle heaks kiitnud praeguses põhiseaduses," rääkis Savisaar.