"Me hakkame halastamatult vastu katsetele asetada ühele pulgale fašismi ja Nõukogude Liidus valitsenud režiimi," ütles Grõzlov fraktsiooni pressitalituse teatel.

Hiljuti võttis Venemaa vastu seaduse, mis võimaldab ajaloo ümberkirjutamist endises Nõukogude Liidus karistada. Venemaa president Dmitri Medvedev komisjoni, mis ajaloo võltsimise vastu võitleb.

Täna kohtus Moskvas viibiv Tallinna linnavalitsuse delegatsioon, mida juhib Savisaarega, Venemaa valitseva erakonna Ühtne Venemaa juhtidega. Savisaar kohtus ka riigiduuma välissuhete komitee esimehe Konstantin Kossatšoviga, teatas linnavalitsus.

Kossatšov on varem silma paistnud Eesti valitsust pronksiööga seoses kritiseerivate avaldustega, tema kõne ajal jalutas mullu Hantõ-Mansiiskis soome-ugri rahvaste kongressi plenaaristungilt demonstratiivselt välja Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Grõzlov: Eesti võiks koostööd arendada piiriäärsete Vene oblastitega

"Ühtne Venemaa ja Eesti Keskerakond on kolleegid ja partnerid, kes mõistavad tihedamate suhete vajadust meie riikide vahel," rääkis Grõzlov kohtumise algul Savisaarega. "Oleks vajalik arendada sidemeid Leningradi, Pihkva ja Novgorodi oblastiga," rõhutas Grõzlov koostöö vajalikkust Eesti ja piiriäärsete Venemaa regioonide vahel.

Täna jätkusid ka Savisaare läbirääkimised Moskva linnapea Juri Lužkoviga. Lepiti kokku edasises koostöös nii pealinnade vahel kui ka Keskerakonna ja Ühtse Venemaa vahel. Moodustatakse kahe partei ühised töörühmad, et leida võimalusi kahe riigi majandussuhteid arendada.

Savisaar tõstis üles küsimused koostööst transiidi valdkonnas, vajadusest avada Venemaa suurlinnade turud Eesti põllumeestele ning teha ka rohkem koostööd piiriäärsete alade elanike huvides. Savisaare meelest tuleks taastada piiriäärsete elanike lihtsustatud piiriületamise kord, mida on nõudnud inimesed nii Kagu-Eestist kui ka Virumaalt. Mõlemad pooled toonitasid, et koostöö linnade ja erakondade vahel võib anda positiivse impulsi suhete parandamiseks ja edasiarendamiseks ka riikide tasemel.

Moskva delegatsioon tuleb Tallinna selle kuu lõpul

Lepiti kokku edasistes kontaktides. Moskva delegatsioon külastab Tallinna 30. septembril kui Lasnamäel avatakse patriarh Aleksius II mälestusele pühendatud väljak.

Möödunud nädalal käis Moskva linnapea Juri Lužkov külas Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis, kus avas Venemaa pealinna toel rajatud Moskva mikrorajooni ja uue kooli.