Kuna erinevalt eelmisest valitsemistsüklist on uude linnavalitsusse kaasatud sotsid, pidi üks senine abilinnapea Pihli jaoks koha vabaks tegema. Eilehommikune Keskerakonna Tallinna piirkonna nõukogu otsustas, et lahkub kinkekaardiskandaali sattunud Jaanus Mutli.

Mutli ameti kaotust tragöödiaks ei pidanud – enda sõnul ta soovibki otsida uusi väljakutseid. „Mul oli juba ammu plaan hakata millegi muuga tegelema ja selline otsus minule üllatusena ei tulnud,” kommenteeris Mutli.

Uue abilinnapeana linna säästva arengu ja turvalisuse küsimuste eest vastutav Jüri Pihl sõnas, et tahab linna juhtimist muuta tõhusaks ja läbipaistvaks, kuid ühtegi konkreetsemat tegu ta lubada ei tahtnud. „Koalitsioonileping on neid leppeid täis ja ei tahaks niimoodi ühte asja välja tuua,” ütles Pihl.

Sundüürnikud ja lillefestival

Mutlile allusid linnas transpordiamet ja ettevõtlusamet, mille teised abilinnapead peavad nüüd omavahel ära jaotama. Kõige suurem küsimus on transpordiameti saatus, mis on linna üks suuremaid kulu- ja ka tuluallikaid.

Eelmise linnavalitsuse ajal Mutlit vajadusel asendanud Boroditš ja Aas jäid võimaliku tööjaotuse suhtes napisõnaliseks. „Ei taha sellisel teemal praegu veel spekuleerida, aga minule ei peaks küll midagi juurde tulema,” lausus Boroditš. Aas lisas, et ta küll tegelikult teab, kes selle ameti enda haldusse saab, kuid palus siiski ära oodata linnavalitsuse esimene istung, kus töövaldkonnad lõplikult ära jaotatakse.

Ülejäänud linnavalitsuse liikmed saavad aga jätkata tuttavaks saanud töövaldkondades. Eha Võrk, kes asendas 2007. aasta kevadest riigikokku suundunud Kalev Kallot, nimetas enda suurimaks saavutuseks viimase kahe aasta jooksul sundüürnike probleemi lahendamist ja soovis järgmisel neljal aastal kindlasti lõpuni jõuda teise elamuehitusprogrammiga, mis peaks võimaldama igal tallinlasel saada linnalt kas või ööbimiskoht.

Koos Võrguga pääses 2007. aasta riigikogu valimiste järel abilinna kohale ka Deniss Boroditš, kelle valdkonnaks said kommunaal- ja keskkonnateemad. „Suutsime ise ideid pakkuda, nagu lillefestival, ning kindlasti on oluline ka Tallinna Veega sõlmitud kokkulepe, et saame 2010. aasta lõpuks linna kanaliseeritud,” hindas Boroditš oma tegevust. „Hingele jääb ja mida tahaks peagi korda teha, on prügivaldkonna korraldus, sest igas linnaosas pole tsentraliseeritud prügivedu ja mõned linnaosad ei saa kohtuvaidluste tõttu prügiveoks soodsaimat hinda.”

Linnaplaneerimise valdkonna eest vastutanud Taavi Aas peab suurimaks möödalasuks Kopli liinide kordategemise ebaõnnestumist ja probleeme linnahalliga. „Järgmise nelja aasta jooksul saabki kõige olulisemaks tegevuseks Tallinna merele avamine,” sõnas Aas.

Ülejäänud liikmetena jätkavad linnavalitsuses sotsiaalküsimuste eest vastutav Merike Martinson ning kultuuri ja hariduse eest vastutav Kaia Jäppinen.

Savisaar: oleme parim linnavalitsus

•• Eileõhtusel linnavolikogu istungil kogus Edgar Savisaar ainsa linnapeakandidaadina 51 poolt- ja 23 vastuhäält ning sai nii kolmandat korda enda kanda linnapea ametiketi. „Linnavalitsus jätkab kindlas veendumuses, et me oleme parimad linna esindajad,” sõnas Savisaar võidukõnes. „Hoiame kokku, hoolime üksteisest, ühtegi Tallinna inimest ei jäeta üksi.”

•• Viimase linnavalitsuse suurimatest saavutustest kõneledes nimetas Savisaar esmalt elanike arvu kasvu nii iibe kui ka linna kolivate inimeste kaudu ja seejärel suurte projektide valmimist.