Edgar Savisaar kasutas Keskerakonna veebilehel ilmuvas blogis fotot, mille kasutamiseks ta foto omanikult ehk Scanpixi pildipangalt luba ei küsinud.

Nördinud Scanpix saatis Savisaarele järelepärimise. Kirjale vastas linnapea nõunik Moonika Batrakova, kelle kinnitust mööda pole veebist piltide võtmine Eestis seadusega reguleeritud. Pikemat selgitust või vabandust Savisaare nõunik vajalikuks ei pidanud. „Linnapea tänab Teid märkuse eest ning loodab edaspidisele koostööle,“ kirjutab Moonika Batrakova kirja lõpus.

Scanpix aga „märkuse eest tänamist“ piisavaks ei pea ja pildipank pöördus politseisse. "Ma palusin politseil kontrollida, kas tegemist on pildi väärkasutusega või mitte," ütles Soonets eile õhtul. "Mingit trahvi ega rahasid me taga ei aja – tahame lihtsalt selguse majja tuua," lisas ta.

Soonetsi sõnul on nüüd „pall vastase poolel“ ja järgmine käik Savisaare teha. „Nemad ei ole ühendust võtnud,“ ütles Soonets ja lisas, et küsimuse lahendamise initsiatiivi võiks üles näidata vastaspool.

Linnapea nõunik Moonika Batrakova aga ootab pildiküsimuse lahendamist Scanpixilt: „Linnapea poole ei ole Scanpixist keegi konkreetse rahaküsimuse või arvega pöördunud,“ teatas Batrakova. „Millegipärast käib kõik (nii võimalikud summad kui politseisse pöördumine jne) praegu nii, et ka linnapea loeb neid asju meediast, mitte otseallikast,“ kurtis Batrakova, kuid ei selgitanud, miks linnapea ise Scanpixi poole pöördunud pole.

Täna linnavalitsuse pressikonverentsil teatas Edgar Savisaar, et kavatseb oma blogis nüüdsest viitamist kasutada. "Lisan oma blogis kasutatud piltide alla viite autorile ja loodan, et siis võivad need pildid seal olla," ütles Savisaar.

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare blogi 6. jaanuari sissekande juures on Scanpixi pilt Mart Laarist ja Andrus Ansipist. Art Soonetsi kinnitusel ei ole Scanpix seda fotot Savisaare blogisse müünud.

Pärast seda ilmsiks tulnud juhtumit on Soonets saanud vihjeid veel teistegi avaliku elu tegelaste blogides kasutatud piltide väärkasutamise kohta. "Vihjatud on näiteks Mart Laari ja Marko Mihkelsoni blogile," märkis Soonets.

Kui politsei leiab, et Edgar Savisaar tõesti rikkus seadust, kasutades enda blogis selleks eelnevalt luba küsimata Scanpixi pilti, võtab fotopank edaspidi luubi alla ka teised avaliku elu tegelaste blogid. "Tahame lihtsalt juhtida inimeste tähelepanu Eesti Vabariigis kehtivatele seadustele," ütles Soonets.

Politseil tuleb Scanpixile vastus anda 30 päeva jooksul.