2011. aastaks, mil Tallinnast saab Euroopa kultuuripealinn, pidi esialgsete plaanide järgi valmima nii Linnateatri uus hoone kui ka lõpule jõudma Kultuurikatla renoveerimine. Nüüd on selge, et vajaliku toetuse saab ainult üks objekt ja ebamugava otsuse tegemise on linnavõim Keskerakonna korraldatud internetihääletusega lükanud rahva õlgadele.

Linnapea Edgar Savisaar tunnistas, et praeguses olukorras on esialgsed kultuuripealinna plaanid ümber kukkunud, kuid nägi selles süüd riigil. „Nagu te teate, me oleme praegu sellises seisus, et kõik plaanid on lennanud teatud kohta,” lausus Savisaar ja süüdistas selles vabariigi valitsust. „Kui valitsus kirjutas alla raha eraldamiseks linnaeelarvesse, siis ta sisuliselt suuremas osas loobus selle raha eraldamisest.”

Kultuuripealinn dieedil

Savisaare sõnul peab linn seetõttu hakkama tõsiselt otsima kultuuripealinna projektist vajaka jäävaid summasid oma eel­arvest. Kuna kõigi projektide jaoks raha polevat, siis esimeseks suuremaks ohvriks saab emb-kumb – kas Linnateater või Kultuurikatel. Kultuuriministeerium lükkas linna väited omakorda tagasi, sest ministeeriumi arvates ei pea riik üldse tegelema projektiks vajalike hoonete ja infrastruktuuri rajamise toetamisega, vaid pigem reaalsete ürituste rahastamisega.

„Kultuuripealinna korraldamine tähendab sisulisi ettevõtmisi ja nende toetamist, seega ka toetused lähevad sisulisele tegevusele,” vastas parajasti Brüsselisse teel olnud Laine Jänese eest pressiesindaja Ave Toots-Erelt. Kultuuripealinna projektijuht Mikko Fritze tunnistas kartust, et kultuuripealinna aasta programm jääb esialgu planeeritust tunduvalt kõhnemaks. „Me tunnetame juba väga, et asutused, kellega me koostööd teeme, kannatavad kärbete all,” sõnas Fritze.

„See mõjutab otseselt, sest meie sihtasutuselt tulev rahastus või sisuline tugi on ju mõeldud lisaväärtusena.” Kuna riik annab esialgu oodatud 28 miljoni krooni asemel sihtasutusele Tallinn 2011 kümme miljonit krooni, peab siht­asutus Fritze sõnul hakkama üle vaatama planeeritud sündmuste hulka. „Tallinn on oma toetuse linnavolikogu eelnõuga garanteerinud kuni 2012. aastani, kuid riik pole sellist garantiid andnud, seega ei saa me riigi toetuse puhul kindlad olla, mis teeb raskeks planeeringu ja kohustuste võtmise,” sõnas kultuuripealinna projektijuht.

Linnateater: linn sülitas meile näkku

•• Juba järgmisel aastal kopa maasse löömist oodanud Linnateatri direktor Raivo Põldmaa ei varjanud oma nördimust linna otsuse üle teater ja katel vastandada. •• „Meie inimesed on uue maja nimel nii kaua vaeva näinud ja nüüd korraga ei kutsuta meid isegi korralikult kohtumisele, et tunnistada rahapuudust, vaid antakse see teada mingit küsitlust korraldades,” kurjustas Põldmaa ning lubas enda ja teatri küsitlusest distantseerida. •• „Me ei kavatse Kultuurikatlaga võidelda, sest me pole konkurendid, vaid seisame ühe asja eest,” lausus Põldmaa. „Tuues kujundliku näite, on linn jõudnud tagasi Vanasse Rooma, kus kahelt poolt aetakse väljakule gladiaatorid ja siis suur juht ootab publiku reaktsiooni, et suunata pöial alla või üles.” •• Ehkki abilinnapea Kaia Jäppinen väitis eilsel pressikonverentsil, et Linnateater teadis küsitlusest ette, tuli Põldmaa sõnul uudis neile ootamatult. „Oleme šokis, sest alles eelmisel reedel andsime aru, kui kaugel me oma plaanidega oleme, kuid siis ei öelnud meile keegi midagi,” väitis Põldmaa. •• Kultuurikatla tegevjuht Peeter Eerik Ots tunnistas samuti, et oleks oodanud linnalt dialoogi, mitte vastandamist. „Eks ka meile oli raha lubatud, sest kui me praegu toppama jääme, siis muutuks katla arendamine veel kallimaks,” ütles Ots ja tõi näi­teks lekkiva katuse.

Edgar Savisaar Tallinna linnapea •• Kui valitsus kirjutas alla raha eraldamiseks linna­eel­arvesse, siis ta sisuliselt loobus raha eraldamisest.

Raivo Põldmaa Linnateatri direktor •• Kahelt poolt aetakse väljakule gladiaatorid ja siis suur juht ootab publiku reaktsiooni.