Enne Vene vägede sissemarssi oli Savisaartel juba üks tütargi olemas, kuid 1948. aastal kukkusid mõlemad haledalt pokri. Pole teada, miks vajas noorpaar nii hädasti raha, kuid Petseri turul varastatud hobust müütades jäid nad suksu endisele omanikule õnnetult vahele.

Kohus nalja ei mõistnud. Maria saadeti kaheks aastaks Harku naistevanglasse, Elmar sama kauaks Irkutski oblastisse. Koloonias hakkas Maria põllealune aga paisuma ja Harkust naasis ta juba lapsega. Poolteist aastat pärast kinnikukkumist ilmale tulnud poisile sai nimeks Edgar. "Kas vene naine kannab 18 kuud või pole Elmar selle lapse isa?" küsib Jakob. Aga kes siis on tänase Eesti lemmikpoliitiku päris isa? Jakobi arvates pani Maria käima peale keegi valvuritest või mõni kõrgem vanglaametnik. Samuti on ta kindel, et 48ndal ei lastud vanglatesse veel ühtki eestlast tööle. Seega pidi ka väikse Savisaare isa olema venelane nagu ema Mariagi.

Edgar teab, et Jakob seda lugu räägib, ja savisaarlased on vanameest lausa kohtuga hoiatanud. Jakob aga kõhistab selle peale vaid naerda ja ütleb, et ei karda Savisaart: "Las annab kohtusse, mul on tema kohta veel selliseid lugusid, et..." Täna ei taha ta neist veel rääkida.

Alari RAMMO