Savisaar meenutab kirjas, kuidas valitsusjuht Andrus Ansip lubas mullu tõsta selle aasta jooksul pensione 5200 kroonini kuus.

„See oli tühi lubadus! Ka minul on tekkinud arvamus, et salamisi valmistatakse ette hoopis pensionite vähendust. Otseselt ei julgeta teilt raha vähemaks võtta, aga Ansipi valitsus võib maksustada teie pensioni! Nii et viletsamaks jääb pensionär igal juhul,“ hirmutas linnapea Lasnamäel elavaid pensionäre oma kirjas.

Samuti soovitab Savisaar pensionäridel meeles pidada, et riigis võimul olev Reformierakond on juba kaotanud 300-kroonise hambaravihüvitise ja 400-kroonise ranitsatoetuse.

„Praegu kinnitavad reformarid suuresõnaliselt, et valitsus ei plaanivat pensione kärpida. Enne valimisi ei julge nad muidugi muud laulu laulda, aga pärast 18. oktoobri valimisi ei pidurda neid miski,“ hoiatas linnapea. „Võtke mu sõnu tõsiselt!“

Propagandaekspert: mõju on sel kirjal kindlasti

Propagandaekspert Agu Uudelepp märkis Päevaleht Online’ile kirja kommenteerides, et tegemist on kõige puhtakujulisema propagandaga.

„Loomulikult on tegemist propagandaga. Maailma jagamine must-valgeks ehk vaenlasteks ja sõpradeks on iidne võte, mida ikka ja jälle kasutatakse,“ kinnitas Uudelepp ning selgitas, et oma kampaania edendamiseks luuakse vaenlase kuju ning omistatakse talle sihtgrupi jaoks emotsionaalselt usutavad halvad küljed ning potentsiaalsed koletud teod.

„Vastandina lubatakse, et ise võimule saades või jäädes tagatakse, et kirjeldatud õudused jäävad tulemata,“ selgitas spetsialist.

Eestis on Uudelepa sõnul seda võtet kasutanud samas kõik erakonnad ja selles mõttes pole Keskerakonna käitumises midagi uut. „Niisuguste kirjade saatmisel lähtutakse põhimõttest, et propaganda headust ei mõõdeta mitte eetilisel, vaid efektiivsuse skaalal,“ nentis Uudelepp.

„Kui kiri saavutab oma eesmärgi, on järelikult tegemist hea propagandaga ning eetiliste aspektidega oma pead ei vaevata. Mõju on sellel kirjal kindlasti,“ märkis Uudelepp.

Savisaar: pensionärid ise tunnevad muret ja vajavad informeerimist

Linnapea Edgar Savisaar ise kinnitas Päevalehele, et mingist propagandast ei saa juttugi olla.

„Kindlasti ei ole see valimispropaganda, Keskerakonnast ei räägi ma seal sõnagi,“ märkis linnapea. „Reformierakonnast pean mõistagi rääkima, sest küsimused olid nende kohta. Kas ma oleksin pidanud Reformierakonna nime asemel panema kolm punkti või?“ ei mõistnud linnapea, milles probleem.

„Kui minu käest küsitakse paljude inimeste poolt, siis ma ka vastan massitiraažis. See ei ole mitte valimispropaganda, vaid inimeste informeerimine minu seisukohast, mida need inimesed tahavad teada,“ selgitas linnapea, mis põhjusel ta kirjad laiali saatis.

„Esialgu saatsin selle kirja Lasnamäe kui Tallinna kõige suurema piirkonna elanikele, aga kuna küsijaid on olnud ka mujalt, siis pean selle saatma ka teistele linnaosadele,“ kinnitas Savisaar, et ka kõik ülejäänud Tallinnas elavad pensionärid vajavad kindlasti „informeerimist“.

Linnapea ei eitanud, et kirja eest maksab linnaosa valitsus ja teeb seda vastavalt Eestis kehtivatele postitariifidele.

Pentus: Savisaare kiri solvab lasnamäelasi

Reformierakondlasest linnapeakandidaat Keit Pentus märkis Savisaare kirjasaatmist kommenteerides, et sellise kirja saatmine on lasnamäelastele solvav.

"Kui linnapea arvab, et võib oma linna elanikke labaste valedega hirmutada, siis ei saa sellesse kuidagi teisiti suhtuda," sõnas ta.

Hirmutamise asemel võiks praegune linnapea keskenduda Pentuse hinnangul Tallinna probleemidele, mitte pidada katkematut Toompea vallutusretke.

"Ka oleks mõistlik, kui praegune linnapea kasutaks oma auväärset positsiooni hoopis pingete mahavõtmiseks, mitte nende üleskütmiseks ja kinnitaks eakatele inimestele seda, mida riigi valitsuse tasemel juba mitmeid kordi öeldud on - pensioneid ei kärbita ja pensionid ei ole ohus."