Üle-eelmise linnapea Jüri Mõisa ajal sõlmitud erastamislepingu järgi on Tallinna Vee omanikel õigus kuni 2004. aastani tõsta vee hinda ainult tarbijahinnaindeksi võrra.

Veeraha väike. Eelmisel aastal tõstis Tallinna Vesi hindu 6,9 protsenti. Tänavu on prognoositav tarbijahinnaindeksi tõus viis protsenti. Reaalselt tähendaks see, et järgmisel aastal maksaks Kalamajas kolmetoalises 55-ruutmeetrises korteris elav kolmeliikmeline pere praeguse umbes 120-kroonise veearve asemel kuus 126 krooni.

##Ekslinnapea Jüri Mõis märkis, et ka väikesepalgaliste inimeste ostukorvis on kulu veele kaduvväike ja kui see isegi koefitsiendiga 1,02 või 1,05 läbi korrutada, ei mõjuta see midagi.

Hinnatõusu pidurdamiseks teeb linnavalitsus täna Tallinna Veele ettepaneku muuta tariifilepingut.

Savisaar kirjutab tänase Eesti Päevalehe arvamusküljel, et ettepanekusse kuulub ka nõue esitada Tallinna Veele üksikasjalik tariifide tekke arvutus.

Veefirma pettunud. Tallinna Vee juhatuse liige Rain Tamm ütles, et firma ei kavatse taganeda nõudest tõsta hinda inflatsioonile vastavalt. “Kui linn sellega ei nõustu, on tegemist lepingu rikkumisega,” lausus Tamm. “Kui tarbijahinna indeks on positiivne, siis tuleb korrigeerimine teha.”

Tamme sõnul on vara öelda, mida veefirma saab teha juhul, kui linn lepingut rikub.

Jüri Mõisa (Isamaaliit) sõnul on vee hind Tallinnas ilmselt Eesti kõige odavam ja seetõttu on raske aru saada, mis probleemi Savisaar lahendab. “Keskerakonnal on ilmselt ajalehtedes pealkirjadest puudus,” viitas Mõis eelseisvale valimisvõitlusele.

”Ärieetika seisukohalt on sõlmitud lepingu ühepoolne muutmine taunitav,” lisas Mõis.

Tallinna Veest kuulub 50,4 protsenti Briti firmale International Water UU ning ülejäänud linnale. Vee hinna kinnitab lõplikult linnavalitsus.