"Peaminister Ansip jätkab jõulueelset infosõda ühe kiriku ehituse ümber istudes praegu eraviisiliselt lõunalauas oma äravalitud ajakirjanikega. Salatsemine ja salgamine ongi tema stiil. Täna pärastlõunal kohtub Kadriorus Riigikogu fraktsioonide juhtidega Vabariigi president ning ma loodan, et kirikuskandaalist räägitakse seal ka ametlikult.

Arvan, et riigipeale, valitsusjuhile, parlamendile ning avalikkusele tuleb aga anda edasi kogu oluline informatsioon ning seepärast kutsusin teid täna kirikuskandaali teemal teisele pressikonverentsile. Meenutan, et esimene kord kommenteerisin teemat 16. detsembril siinsamas. Maksimaalne avalikkus on minu stiil.

Postimees kirjutas oma 17. detsembri loos, et Edgar Savisaare kohtumisi Vladimir Jakuniniga peetakse ohtlikuks seepärast, et neid on lindistatud Vene eriteenistuse poolt. Kui see Postimehes ilmunud väide vastab tõele, siis on meil täna tegemist ju olukorraga, kus Vene eriteenistuse salvestus on lastud käiku Eesti sisepoliitilises lavastuses. See, et Venemaa tahab likvideerida Eesti asja ajavat Savisaart pole Eesti lähiajalooga kursis olevatele inimestele uudis. Et nad kasutavad selleks Eesti eriteenistuse abi on aga vähemalt sama suur skandaal kui ühe kiriku ehituse ründamine jõulude eel.

See asetab täiesti uude valgusse peaminister Ansipi eilse üleskutse Postimehes, et faktide tõendamine polegi antud teemas oluline, tähtis olevat levitada seda, mida Eesti eriteenistus Savisaarest teab ja arvab teadvat.

See seletab ka asjaolu, miks Ansip ja tema lojalistid meedias nii paaniliselt seletavad, et info lekitamise küsimus pole üldse oluline. Meenutan, et saatsin 17. detsembril selle kohta kuriteoteate prokuratuurile, kes annab vastuse kriminaalasja algatamise kohta veel sel aastal. Muidugi ei arva ma, et isegi kriminaalkuriteos – riigisaladuse lekitamises - süüdi jäämine Eesti meediaolukorda arvestades Ansipit oluliselt häiriks. Küll on tõsi see, et lekitamise kriminaalasja uurimise käigus võib välja tulla ka see, kust pärineb väidetavalt Kapo käsutuses olev salvestus.

Taotlen Kaitsepolitsei peadirektori Raivo Aegi ja tema kaastöötaja Aleksandriga 3. novembril minuga Vääna Jõesuu Kapo puhkebaasis toimunud vestluse salvestuse avalikustamist täismahus ilma kärbete ja moonutusteta. See lõpetaks paljud spekulatsioonid ning näitaks millist rolli on kogu loos etendanud Kaitsepolitsei ja teiste riikide eriteenistused.

17. detsembri Postimehes on veel üks tähelepanuväärne väide, mida kinnitas ka samal päeval ilmunud Eesti Päevaleht: „Eelmisel nädalal jõudis info lisaks riigi kolmele tähtsaimale mehele ka diplomaatide ja väliskorpuseni.“ Tallinnas asuvate välissaatkondade teavitamine eriteenistuse oletustest ja arvamustest asetaks Eesti riigi tõelise banaanivabariigi staatusse. Seepärast esitame parlamendis arupärimised peaministrile ja siseministrile lootusega, et nad suudavad ümber lükata väited nagu oleks kaitsepolitsei oletusi edasi räägitud Tallinnas resideerivatele välisdiplomaatidele. Kui need ajakirjanduses ilmunud väited vastavad aga tõele, siis on tegemist Eesti riigi rahvusvahelise maine kuritegeliku kahjustamisega, milles süüdi olevad isikud peavad vastutama seaduse ees.

Mis puudutab raha küsimist Jakuninilt, siis selle kohta pole mul lisaks Pealinnas, Raepressis varem avalikustatud infole midagi lisada. Seni ainult peaministrile kuuluv väide, et küsiti kolm miljonit eurot kuulub temale. Mida ta õigusriigis peab suutma tõestada, meeldib see talle või mitte. Leping käsitleb 1,5 miljoni euro saamist kiriku ehitusele, aga samas on selgelt viidatud ka sellele, et ehitus vajab oluliselt rohkem vahendeid ning seoses sellega kavatsetakse pöörduda nii Eesti kultuuriministeeriumi kui ka Moskva linnavalitsuse poole ning leida ka teisi sponsoreid.

Kümme päeva tagasi kuulutas president välja uue allikakaitse seaduse, mis tähendab, et ajalehed võivad endiselt levitada igasugust laimu isegi siis, kui see tuleb peaministri suust. Aga alates tänasest võib selle laimu lühikese müügiedu hind kohtus olla meediaväljaannetele varasemast palju kallim."