Kongressi juhatama asunud eksharidusminister Mailis Reps ja märtsivalimiste järel Tallinna linnapea toolist Savisaare kasuks loobunud Jüri Ratas panid aga esimese asjana ette esimees Edgar Savisaare kõneks eraldatud aja pikendamise terve tunnini.

Nii ka läks. Talle omasel kiirel edasisööstval sammul kõnepulti lipanud Savisaare poliitilise olukorra analüüsi kuulati hiirvaikuses täpselt tund aega. Erakonna endine peasekretär ja nüüdne aseesimees Kadri Must seletas kuluaarides, et pigem oli esialgselt väljapakutud pooletunnine esinemine mõeldud arvestama saalis olnute võimet tükk aega vaikselt kohapeal püsida. “Kõne algne visand oleks kestnud neli tundi. Me nägime terve öö vaeva, et seda kärpida, ja poolde tundi poleks see kuidagi mahtunud,” rääkis ta.

Keskerakonna juhatusest seekord taandunud riigikogulane Ain Seppik märkis rahulolevalt, et Savisaare kõne asetas erakonna tugevamalt parteimaastiku vasakule poolele. “Meil on vaja võtta senisest kindlam seisukoht oma asetsemise suhtes, sest Reformierakond on asunud aktiivselt tsentrit hõivama,” märkis ta.

Väljapaistvad puudujad

Kuna Savisaar kutsus erakonnakaaslasi samaaegselt üles “kujundama endale tulevasi koalitsioonipartnereid”, suundusid tähelepanelikud pilgud järgmisena kongressi tervitama saabunud külalistele, kelle kohalolekust ja sõnavõttudest püüti välja lugeda tulevasi liitlasi. Peale väljapaistvalt puudunud Reformi-erakonna esinduse edastasid tervituse kõik teised riigikogu erakonnad.

Kuigi Rahvaliidu juht Jaanus Marrandi tegi kohapeal ettepaneku lõpetada eelmise aasta presidendivalimiste eel sõlmitud KERA leping, ei lasknud see saalisolijate tujul langeda, sest kahe partei edasiste koostöö-võimaluste kohta leidis ta ainult positiivseid sõnu. Kõige entusiastlikuma tervituse edastas aga sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar, kes rääkis sotside ja Keskerakonna “lugematutest kattuvatest ees-märkidest”. Savisaare kõne avaldas muljet Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretärile Margus Tsahknalegi. “Mul on hea meel näha tugeva opositsioonierakonna tagasitulekut,” rõõmustas ta.

Uut tehnoloogiat kasutanud roheliste sõnum läks aga sellesama tehnoloogia nahka, sest Skype’i vahendusel esinenud rohelise erakonna esimehe Marek Strandbergi hääl jäi enamasti internetiavarustesse kinni.

Põhiliselt kesk- ja vanemaealistest eestikeelsetest kuulajatest koosnenud publik pidas hilistesse õhtutundidesse jooksnud kongressil visalt vastu.

Intervjuu

Savisaar: reformistid on end nurka mänginud

•• Edgar Savisaar, teie sõnul on praegune koalitsioon tugevam kui mõned eelmised. Kuid samas lootsite valitsusse saada juba enne järgmisi valimisi. Millest selline kindlus?

Kui vaatasite meie kongressi külalisi, siis panite tähele, et meid olid tervitama tulnud kogu Eesti poliitilise eliidi esindajad. Kõik nad väljendasid tahet ja soovi koostööd teha, milleks oleme valmis ka meie.

Kohal ei olnud ainult reformiste. See näitab, et nad on end tegelikult nurka mänginud ja asuvad isolatsioonis. Ma ütleksin, et nad tegid päris targasti, et kohale ei tulnud, sest ega nad sellest mingit rõõmu poleks saanud.

•• Vihjasite oma kõnes, et valitsusel pole Venemaa-suunalist poliitikat. Mis neil siis on?

Vastupidi, valitsusel on olemas väga kindel Vene-poliitika. Selleks on Putini kõigitine toetamine enne Venemaal toimuvaid valimisi. Kuid ma ei arva, et see selge poliitika oleks Eestile kasulik.