Juhul kui Euroopa Liidu justiits- ja siseministrid ei otsusta novembri alguses toimuval nõukogul teisiti, liitub Eesti juba enne jõule Schengeni viisaruumiga. See muudab seni töö või puhkuse asjus Euroopa maadesse reisimise lihtsamaks, sest piiril jääb ära omajagu aega nõudev passikontroll.

“Alates Schengeniga liitumise päevast kaovad meie ja lähimate naabrite Soome ja Läti vahelistelt piiridelt piirivalvurid ning passikontrolli seal enam ei toimu,” selgitas siseministeeriumi Schengeni koordinaator Piret Lilleväli eeldatavasti 21. detsembril toimuvat. “Sisuliselt võib siis autoga sõita Tallinnast Lissaboni piirikontrolli läbimata.”

Lennujaamas vana kord

Kui Tallinna reisisadamas  Schengeniga liitumise päevast enam Soome ja Rootsi sõitjatelt passe või ID-kaarte ei küsita, siis lennujaamades jääb praegune kord mõneks ajaks siiski veel kehtima. “Eesti ja teiste uute  Schengeni viisaruumiga liituvate riikide lennujaamades kaob piirikontroll alates järgmise aasta 30. märtsist, kui minnakse üle kevadsuvisele lennuplaanile,” osutas Lilleväli. “Kuigi piiril enam dokumente ei küsita, tuleb need mujale minnes ikkagi ühes võtta.”

Idapiiril Venemaaga jääb olemasolev range piiriületuskord endiselt kehtima. “Passikontroll säilib ka meilt Iirimaale, Suurbritanniasse ning Šveitsi kui kolmandatesse riikidesse sõitjatele, sest need Euroopa maad pole ühtse viisaruumiga liitunud,” märkis Lilleväli. “Nii läbivad dokumendikontrolli ka näiteks Moskvast või Kiievist naasjad.”

Schengeni-maades lendamine muutuks uue korra kohaselt samasuguseks, nagu käib praegu Tallinna ja Kärdla vahel. End lennule registreerides on reisijail lennujaamas või reisisadamas endiselt vaja esitada isiku tuvastamiseks pass või ID-kaart ning samuti ei kao aeganõudev turvakontroll.

Autoettevõtjate liidu direktor Villem Tori märkis, et bussiga reisijad ning kaugsõiduautojuhid võidaksid edaspidi praegu piirikontrollides kaotsi mineva aja. “Piiripunktid on võimalik peatumata läbida ning seeläbi on võimalik hakata sõite kellaajaliselt ka täpsemalt planeerima. Rutiinse kontrolliga ei pea enam arvestama,” tähendas Tori.

Tallinna reisisadamas peaks aga Schengeniga liitumine oluliselt lühendama reede- ja pühapäevaõhtuseid järjekordi. “Kuna piirivalvurite arv on suhteliselt tagasihoidlik, on ka sabad pikad olnud,” sõnas Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp. “Kaugemas plaanis võib aga tänu Schengenile Vene turistide hulk suureneda, kuna Schengeni viisat ei pea enam ainult Eesti esindustest taotlema.”

Schengen ei anna tööluba

•• Schengeni koordinaator Piret Lilleväli rõhutas, et liikumise vabaks muutumine ei laiene töösuhetele ehk see ei tähenda veel tööjõu vaba liikumist. “See ei anna õigust sihtriigis tööle asuda,” ütles Lilleväli. “Töötada võib vaid meile tööturu avanud Soomes, Rootsis, Iirimaal, Suurbritannias ja ka Hollandis, mis on tööturu osaliselt avanud.”

•• Teatud puhkudel võidakse passikontroll piiridel ka ajutiselt taastada. Seda juhul, kui mõnel Schengeni-maal leiab aset mingi tippkohtumine või tuleb visiidile näiteks USA president.