Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Maimu Bergi sõnul lõi Keskerakond täna Eesti poliitikas väga ohtliku pretsedendi.

„Mitte kunagi varem ei ole keset valitava kogu volitusi kaotatud ära tegutsevat fraktsiooni. Selle häbiväärse otsusega karistas Savisaar sotse linnavalitsuse korruptiivsete tehingute paljastamise eest. Samas oli see hoiatuseks ka teistele opositsiooniparteidele, et parem on vait olla,” rõhutas Berg.

„Eriti kohatu oli fraktsiooni kaotamist puudutava ettepaneku tegemine volikogu esimehe poolt. Kui Toomas Vitsut soovib tõesti linna kulutusi kokku hoida, võiks ta alustada oma nõunikest, kelle ülalpidamine nõuab nelja aasta jooksul maksumaksja taskust üle 15 miljoni krooni.”

Sotsiaaldemokraadid ei kavatse leppida demokraatia lämmatamise ja oma fraktsiooni poliitilise vägistamisega. Erakond vaidlustab linna põhimääruse muudatuse halduskohtus ja pöörduvad seisukoha saamiseks ka õiguskantsleri poole.

Tallinna volikogu kiitis täna keskerakondlaste ja nende liitlaste häältega heaks linna põhimääruse muudatuse, mis tõstab alates järgmise aasta jaanuarist volikogu fraktsiooni miinimumsuuruse viie liikmeni.

Volikogu esimees Toomas Vitsut tegi ettepaneku nihutada volikogu töö tõhustamiseks fraktsiooni moodustamise alampiir praeguselt kolmelt volinikult viiele sama nimekirja alusel valitud linnavolikogu liikmele. Tallinna põhimääruse vastav muudatus jõustub tuleva aasta 1. jaanuarist, teatas Tallinna pressitalitus.

Tallinna volikogus on praegu kolm sotsiaaldemokraatide esindajat.