Seadusesilm on selle probleemi ees aga abitu. Ainus, kes säärase juhtumi puhul midagi teha saaks, on Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon, kuid selle volitused lõpevad paraku paari nädala pärast.

„Juhtum on taunimist väärt ja kulud tuleb sellelt isikult välja mõista, kui ta ei soovi neid vabatahtlikult hüvitada,” avaldas oma seisukoha linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, IRL-i liige Nikolai Stelmach.

Avaliku teenistuse seaduse eetikakoodeks sätestab, et ametnik peab oma tegevustes olema poliitiliselt erapooletu. Seega on Riina Altpere töötelefonilt erakonna huvides helistades seadust rikkunud.

„Kavatsen selles asjas kindlasti esitada järelepärimise,” ütles Stelmach ja lubas teema tõstatada ka linnavolikogus.

Paraku võivad linnavolikogu revisjonikomisjoni käed selles küsimuses lühikeseks jääda, sest praegu ametis oleva revisjonikomisjoni mandaat lõpeb valimiste päeval ehk juba 18. oktoobril.

Eksimus eetikakoodeksi vastu

Tööajast ja töötelefoniga valimispropagandat tegev ametnik politsei pädevusse ei mahu, kuna praegu kehtib üksnes poliitilise välireklaami keeld ja ametnike kasutamine kihutustöös ei ole valimisseaduse rikkumine.

„Mis puudutab linnaametniku telefoni ja tööaja otstarbekat kasutamist, siis see on volikogu revisjonikomisjoni hinnata,” kommenteeris politseiameti avalike suhete juht Anne Osvet. Nagu eespool öeldud, võib aga revisjonikomisjonil ajast puudu tulla, sest valimised jõuavad enne kätte.

„Kõikvõimalike valimisalaste süütegude väljaselgitamisega ja nendele hinnangu andmisega tegeleb politsei,” leidis aga vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul. „Kõiki olukordi ei saagi muidugi seadusesse kirjutada, seepärast on mõistlik lähtuda heast tavast ja üldkehtivatest eetikanormidest.”

Toomas Vitsutilt ei õnnestunud kommentaari saada.

Vitsut on libastunud varemgi

•• Eelmiste kohalike omavalitsuste volikogude valimiste eel 2005. aastal kirjutas Eesti Päevaleht, et Toomas Vitsut kasutas valimispropagandaks linnavolikogu kantselei ümbrikke ja paberit ning ka läkitas kirjad teele maksumaksja raha eest.

•• Volikogu kantselei postitemplit kandes läks toona teele ligi 400 propagandakirja, mille maksumus oli veidi üle 1500 krooni.

Linna revisjonikomisjon esitas ka toona Toomas Vitsutile järelepärimise. „Selle peale lubas ta kulud ise kanda ja ütles, et oli selle unustanud,” meenutas Nikolai Stelmach.