”Sellest koolitusprojektist on juba ette huvitatud Soome keskkriminaalpolitsei, kes soovib oma töötajad saata Tallinna ameeriklaste õpetatavat omandama,” lausus Rahumägi.

Probleemiks leping. Tema sõnul ei alusta USA uut koolitusprogrammi aga enne, kui Eesti on alla kirjutanud riikidevahelisele korrakaitse koostöölepingule. Eestis keeldub lepingut kooskõlastamast välisministeerium, sest USA nõuab oma koolitajatele Eestis diplomaadi staatust ehk vabastamist maksudest ja tolliprotseduuridest.

Rahumäe väitel pole selles nõudes midagi uut. ”Seda nõuet pole välja mõeldud Eesti jaoks,” ütles Rahumägi. “See on USA-s levinud reglement, mis kehtib näiteks Ungaris, kus on FBI Euroopa akadeemia.”

Samuti ei meeldi välisministeeriumile lepingus olev lause, et Eesti peab näitama üles aktiivsust inimõiguste kaitsel. Sellest jääb ministeeriumi hinnangul mulje, nagu oleks Eestil selles valdkonnas probleeme.

”Need nn piirangud, mida Eesti pool selles lepingus leiab, on kolmanda tähtsusega,” ütles kuni eelmise aasta lõpuni siseministeeriumis FBI-ga koostööprojekti juhtinud Rahumägi.

Tema hinnangul on pool aastat kestnud bürokraatlik seisak Eesti ja FBI koostöös loonud olukorra, kus Eestit ähvardab oht kaotada USA-st siia plaanitud vähemalt 50 miljoni kroonine investeering.

”Ameeriklastel algab uus eelarveaasta 1. novembril ja kui me pole selleks ajaks asju korda saanud, meile edaspidiseks raha ei anta,” märkis Rahumägi.

Võimalused hääbumas. Näiteks on jäänud pooleli ameeriklaste plaan investeerida Tallinnas Kosel asuvasse sisekaitse-akadeemia loodavasse koolituskeskusesse 2,5 miljonit USA dollarit ehk üle 40 miljoni krooni. Ameeriklaste raha eest ehitati möbleeritud õppeklass koos sünkroontõlke kabiinidega, kuid 40 arvuti ostmiseks vajalikku raha pole Eesti seni saanud.

Rahumäe väitel on Eesti mängimas maha šanssi saada Euroopa riikide vahel loodud jõudsalt areneva politseiorganisatsiooni Europol tulevaseks koolituskohaks. ”Sinna, kus on, tuleb edaspidi ainult juurde,” ütles hiljuti FBI palgalise lektorikoha kaotanud Rahumägi. “Kui me praegu ameeriklaste pakutud võimalused kaasaegse koolituskeskuse loomiseks kõrvale lükkame, mängime end ühtlasi maha Euroopa kaardil.”