Uutest välisvõistlejatest osalevad sel aastal eriüksuste sõdurid Portugalist ja Tšehhist, välisriikidest osalevad ERNAl sõdurid veel Soomest, Rootsist, Taanist, Norrast, Saksamaalt ja USA-st.

Eesti võistkonnad on Kaitseliidu malevatest, kaitseväe väeosadest ja õppeasutustest, Reservohvitseride kogust ja muudest jõustruktuuridest. Traditsiooniliselt osaleb ka sel aastal Naiskodukaitse võistkond.

Esimesed välisvõistkonnad saabuvad juba täna ettevalmistuslaagrisse kus nad läbivad kursuse, mis tuvustab maastikku ja kus nad saavad lisakoolitust võimalike situatsioonide lahendamiseks trassil.

ERNA Retk 2007 algab piduliku rivistusega 6. augustil kell 11 Tallinnas Jüriöö pargis. Seejärel siirduvad võistlejad Miinisadamasse, kus toimub võistluseelne varustuse kontroll. Seejärel suunduvad mereväe ja piirivalve laevad võistlejatega Kolga lahte, kus kell 18.30 algab dessant Salmistu rannale.

Salmistust algab 5 ööpäevane ränk retk raskestiläbitaval maastikul, mille jooksul tuleb võistlejail jõudu katsuda sõduritarkustes, liikuda vastutegevuse ja ajapiirangute tingimustes ning pidada linnalahingut.

ERNA 2007 lõpeb laupäeva, 11.augusti varahommikul Kautlas, võitjate autasustamine toimub sama päeva õhtul ööklubis Terrarium.

Võistluse kohtunike personal on rahvusvaheline, kuhu kuuluvad sinibaretid Soomest, Norrast, Rootsist ja Taanist.

ERNA retke korraldatid esimest korda 1993.aasta suvel meenutamaks ajaloolise Erna luureüksuse teekonda.

Erna grupp oli Talvesõjast osavõtnutest moodustatud luureüksus, mis tegi 1941. aasta suvel dessandi punaväe tagalasse Salmistusse. Hiljem liitus luuregrupp lahingutegevusega okupeeritud Eestis. 31. juulil pidasid Erna võitlejad maha ränga lahingu punaväelastega, mis võimaldas pääseda tuhandetel Kautla matsadesse varjunud tsiviilisikutel.