Riigikogu palga keskmisest palgast lahtisidumine ja sellega kaasnenud mõnesajakroonine palgatõus tekitas eelmisel nädalal avalikkuses meelepaha. Eile võttis sel teemal sõna ka president Toomas Hendrik Ilves, kes märkis, et riigikogu palgatõus ei mõju hästi parlamendi mainele.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esindaja Ain Seppiku sõnul tunneb ka tema muret parlamendi maine pärast, kuid peab palgatõusu vältimatuks. „ See palgatõus ei puuduta ju üksnes riigikogu liikmete palku, vaid kõiki, kes saavad riigilt palka. Kogu riigiametnike palgasüsteem on pandud sõltuvusse,“ selgitas ta Päevaleht Online’ile.

„See tekkis sellepärast, et oleks tasakaal palgasüsteemis,“ selgitas Seppik palgatõusu ja lisas, et süsteemist ei saa üht elementi eraldi välja võtta.

Riigikoguklase palga vähendamine mõjuks väikeametnike kukrule

„Me võiks ju muuta riigikogu liikme palgakoefitsenti nii, et palk väheneks, aga arvutage siis välja, kui palju teeniks siis ministeeriumi ametnik. Näiteks 5000 krooni tuleks siis võibolla,“ tõi Seppik näite, kuidas riigikogu liikme palgakoefitsendi vähendamine mõjuks rängalt väikesepalgalistele riigiteenistujatele.

Riigikogulane märkis, et oluline oli muuta tervet süsteemi ning seda nüüd keskmise palgaga sidumisest loobumisel püütigi teha. „Klapitamise põhimõte, et üks palk oleks veidi vähenenud, pole nii tähtis. Tähtis on see, et luuakse uus süsteem, millest me loodame, et see hakkab tööle,“ ütles poliitik.

President Ilvese kriitikat kommenteerides nentis Seppik, et riigipeal on õigus öelda, mida ta arvab ja rahulolematuse korral võinuks ta jätta seaduse välja kuulutamata. "Ainult et siis jääks nähtavasti  eelmine palgasüsteem ja kas see on siis rahuldav," märkis Seppik ja nentis, et  kõigile ei saa niikuinii meeldida.  "Ega me ei saa teha palgasüsteemi selle pärast, mida ajakirjandus või meedia arvab," ütles Seppik lõpetuseks.