"Me hoidsime tantaalhüdroksiidi valget pulbrit 200-liitristes tünnides, mis oli ilmselt pakitud väikestesse kottidesse. Seina ja katusesse oli auk sisse murtud ja meie toodang viidi minema nii, et isegi signalisatsioon ei reageerinud," kirjeldas Silmeti kommertsdirektor Jaak Järv.

Järve sõnul oli tantaalhüdroksiid mõeldud Silmeti Ameerika partnerile tantaalmetallist kondensaatorite tootmiseks, mida kasutatakse näiteks mobiiltelefonides. "Meil on ka varem puudujääke avastatud, aga mitte nii suures koguses. Loodame, et vargad jäid meie videokaamerate salvestusele," ütles Järv.

Keemik Marek Strandbergi sõnul on tantaal metallina hinnas, sest võimaldab toota hästi väikseid ja suure mahutavusega elektrolüütilisi kondensaatoreid.

"Tantaalihüdroksiid on nioobiumi tootmise kõrvalprodukt, millel suurt kommertsväärtust pole. Varas peab seega leidma tehase, kus tantaaliühendeid kasutatakse ja puhastatud tantaali saab juba kasutada ka keemiliselt vastupidavate teraste valmistamiseks," rääkis Strandberg.

Silmeti kommertsjuhi sõnul on ainus võimalus tantaalhüdroksiidist vabaneda, see välismaale metallikaupmeeste kaudu edasi müüa.

Varaste tabamiseks ja varastatud kauba tagasi saamiseks pani Silmet välja 100 000-kroonise auhinna. Infot oodatakse Silmet Kinnisvara juhataja Tõnis Seesma telefonil 050 11 868, helistaja anonüümsus garanteeritakse.