Riigisaladuste müümises kahtlustatavale Herman Simmile kuulub üle Eesti arvukalt kinnisvaraobjekte. Neist kolm kuuluvad või on kuulunud Simmi ja tema poolõe poegade Paul ja Martin Künnapi kaasomandisse.

Septembris vallandunud spiooniskandaal tekitas prokuratuuril vajaduse võtta Simmide vara aresti alla. Nii tõkestati juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa taotluses 23. septembril kõik tehingud Herman ja Heete Simmile kuuluva kinnisvaraga.

Rumalasse olukorda jäid Simmi lähisugulased Künnapid, kellel on koos Simmiga ligi 100 hektarit maatulundusmaad Viljandimaal Suure-Jaani vallas. “Oleme viimastel aastatel proovinud Hermaniga oma kaasomandit temaga lahti harutada,” selgitas Paul Künnap. “Maa arestimine tähendab, et me ei saa selle asjaga edasi minna.”

Kaasomand tekkis maatükkide õigusjärgsele omanikele tagasiandmise käigus. Nimelt tagastati Herman Simmile ja tema poolõele Maire Forsbomile isale kuulunud krundid. Pärast Forsbomi surma pärisid 2002. aastal maatükid Künnapid.

Selle aasta aprillis tehti esimene tehing jagamaks varad omavahel, kui Simm sai endale põllu- ja metsamaa Raplamaal Purku külas ja loovutas ise oma osa Suure-Jaanis asunud majast.

Arest jätab teoorias võimalikuks Künnapitel soovi korral oma mõttelise osaga Viljandimaa aladest tehinguid teha, kuid Simmi osaga midagi ette võtta ei saa.

“Asjaõigusseaduse järgi võib kaasomanik temale kuuluva mõttelise osa ühises asjas võõrandada, pärandada, pantida või seda muul viisil käsutada,” selgitati olukorda notarite kojast. “Seega juhul, kui kaasomanik ei käsuta asja tervikuna, vaid ainult talle kuuluvat mõttelist osa, on ta selleks igati õigustatud iseseisvalt ja kaasomanikke nad kohustatud informeerima ei ole.”

Herman Simmi advokaat Owe Ladva vaidlustas nädala eest Harju maakohtu määruse, mis arestis kõik Simmi varad. “Ka teoreetiliselt on pangaarve ja vähemalt osa kinnistute puhul välistatud, et need oleksid saadud kuritegelikul teel,” põhjendas Ladva toona apellatsiooni. Ladva vihjas seejuures just tagasi saadud õigusvastaselt võõrandatud maatükkidele.

“Meil polnud maaga lähitulevikus mingeid plaane,” ütles Künnap. “Lihtsalt, me ei saa maaga ka edaspidi mingeid plaane teha.”

Kinnistusraamatu andmetel kuulub Simmidele seitse kinnisvaraobjekti. Lisaks tagastatud maatükkidele on arestitud ka elamumaad Sauel, Padise vallas Keibu külas ja Vihterpalu külas. Kõige magusam Simmile kuulunud maatükk on Ida-Virumaal Valaste külas mere ääres asuv 1,24-hektariline ala, mille sihtotstarbeks on küll maatulundusmaa.

Paul Künnap: suhtlesime ainult seoses vanaisa maaga

INTERVJUU

Kuidas te Herman Simmiga seotud olete?

Herman Simm on minu ema Maire Forsbomi poolvend. Ema ei elanud lapsena Hermaniga samas kodus ja suhted nende vahel polnud kuigi lähedased, vaid lihtsalt viisakad. Minu ema on kahjuks surnud ning seega saime vennaga vanaisa maatükkide kaasomandi pärandina.

Kuidas te iseloomustate Herman Simmiga äritegemist?

Meil pole Hermaniga olnud ärilisi suhteid ja ei oska teda sellel pinnal iseloomustada. Suhtlus temaga on üldjuhul piirdunud vanaisa maatükkidega seonduva asja-ajamisega.

Kas teil oli kaasomandis olnud maatükiga ka mingeid suuremaid plaane?

Tegemist on olnud tagastatud maaga ning meil pole maaga suuremaid plaane olnud. Kuna meil maaga nagunii mingeid plaane lähituleviku suhtes pole olnud, siis mingit otsest olulist mõju arestil meie suhtes pole. Lihtsalt me ei saa maaga ka edaspidi mingeid plaane teha.