Ülekuulamisvideo avalikustamine võib Simmi kaitsja Owe Ladva hinnangul olla lausa ebaseaduslik. „Olen pöördunud vastava märgukirjaga ka prokuratuuri poole,” tõdes Ladva. Miks see võib olla ebaseaduslik, ei soovinud Ladva praegu kommenteerida.

Ladva sõnul on Simmi lähedased uurimisorganite sellisest käitumisest tõsiselt häiritud ja peavad seda ebaeetiliseks.

Advokaadi kinnitusel ei vasta mingil juhul tõele ka ajakirjanduses edastatud info, nagu oleks Herman Simm tegelenud värbamisega ja andmete kogumisega teiste isikute kohta. „Kui Simm midagi edastas, siis dokumente, mis nagunii seoses tema tööüles­annete spetsiifikaga tema käes olid,” selgitas Ladva.

Siiski võib see tähendada seda, et kellegi isikuandmeid Simm Vene poolele ikkagi edastas. „Kuid nende puhul polnud tegemist spetsiaalselt kogutud infoga, vaid need olid Simmi käsutuses olnud dokumendid, kus isikute andmed kirjas olid. See on oluline vahe,” täpsustas Ladva. 

Paarkümmend dokumenti

Võimalik, et tegemist oli ankeetidega, mis inimestel tuleb täita enne riigisaladuse loa saamist. „Edastatud salajast välisteavet sisaldavate dokumentide arv jäi süüdistuse kohaselt paarikümne ringi,” ütles Ladva.

Riigi juhtivprokuröri Lavly Lepa sõnul on riigiprokuratuur seisukohal, et riigireetmises süüdi mõistmisega kaasneb kõrge avalik huvi ja salvestise avaldamine oli põhjendatud, seaduslik ja kookõlas avaliku huviga.