Tänast pressikonverentsi alustas minister Aaviksoo meenutusega kooliajast. Nimelt olevat tema muidu vägagi ühtses klassikollektiivis ühel päeval avastatud varas. See oli kõigile suur ebameeldiv üllatus, nagu ka Herman Simmi juhtumit kaitseministeeriumi kollektiivile.

Aaviksoo nentis, et Simmi käes oli liigsel määral riigisaladusi ning kontroll tema tegevuse üle polnud piisavalt hajutatud.

Minister kinnitas, et ükski liitlasriik seoses Simmi juhtumiga Eestile survet ei avaldanud ning pigem on see kurb õppetund neilegi.

„Protseduurid mis puudutavad isikute juurdepääsu riigisaladustele tuleb reglementeerida täpsemini,“ ütles Aaviksoo.

Ta lisas, et põhjused, miks keegi peaks riigisaladustele ligi pääsema, peavad olema maksimaalsed.

Julgeolekuosakond vajab uut verd

„Omamata mingisugust kahtlust konkreetsete inimeste suhtes, tuleb julgeolekuosakonnas ümberkorraldus läbi viia värske pilguga,“ ütles Aaviksoo.

„Selle struktuurüksuse juhtimine vajab uut verd,“ kinnitas ta ning lisas, et osakonda hakkab juhtima keegi, kes pole praegu kaitseministeeriumi palgal.

Ministri sõnul on plaanis julgeolekuosakonna juurest eraldada ka riigi julgeoleku volitatud esindaja roll.

Julgeolekuosakonna töötajad, kes praegusest ametist kõrvaldatavaid ametnikke ootab Aaviksoo sõnul töö mõnes teises riigiametis.

Minister sõnas, et plaanitavad muudatused ei tähenda seda, et kõik julgeolekuosakonna liikmed tuleks ametist lahti lasta ning asemele võtta uued inimesed.

Aaviksoo kinnitusel garanteerivad kehtivad reeglid riigi jaoks märksa parema julgeoleku olukorra kui pool aastat tagasi.