Teadlasi toetavad Ahti Heinla, Toivo Annus, Priit Kasesalu ja Jaan Tallinn, kes teenisid möödunud aastal kümneid miljoneid kroone n-ö internetitelefonisüsteemi Skype müümisega eBayle.

230 000 krooniga saab käivitada ekspeditsiooni (ESTANTEX) olulise eelduse – hinnata Eesti tulevase Antarktika-jaama asukoha keskkonnamõjusid, ütles Eesti teaduste akadeemia polaaruuringute komitee esimees professor Rein Vaikmäe. “Seemneraha on nüüd olemas,” märkis ta.

Üleskutse teistele

Üks toetajaid, Ahti Heinla ütles, et Eestis kiputakse alahindama julgeid teadmistel põhinevaid ettevõtmisi. “Küllap on inimestel nappinud julgust ja piisavalt kaugele vaatavat pilku, samuti on seda ekspeditsiooni peetud liiga suureks tükiks,” ütles Heinla. “Kuid suuri eesmärke seadmata ei saavuta elus midagi.”

“Kutsume ka teisi toetama seda ekspeditsiooni,” lausus Heinla. “Ma ei kahtle, et Eesti teadlased suudavad teha Antarktikas tipptasemel tööd; küsimus on hetkel vaid selle töö võimalikuks tegemises.”

Professor Vaikmäe sõnul tuleks esimest suuremat toetust vaadata märgina, et ettevõtmisse on usku.

“Arvestades seniseid läbirääkimisi erasektori toetuse osas, võib kindel olla, et esimene reaalne panus sealtpoolt on märgiks teistele ja loodetavasti ka riigile, kes seni ei ole ju eitanud ettevõtmise olulisust, kuid jäänud n-ö positiivselt neutraalseks,” lisas Vaikmäe.

ESTANTEX-i esialgne projekt, mis näeks ette kolmeaastast uurimistööd Rossi merel ja Victoria maa rannikul, läheks maksma ligi 30 miljonit krooni. Ainult suviti töötava polaarjaama püstitamiseks vajalik keskkonna-mõjude uuring läheks maksma kaks miljonit krooni.