Melody-Mai, 3, ning poeg Mattias-Mait, 1. Pojal on koguni kaheksa ristivanemat, kelle seas näiteks Liina Orlova. Melody-Mai ristiema on aga Vilja Savisaar.

Täna, endise abilinnapea ja ärimehe Mait Metsamaa esimesel surma-aastapäeval, süütavad lähedased tema auks küünla. Aastaga on mälusoppidest kadunud kõik halb, jäänud on vaid mälestused.

Oli inimlik inimene

“Olin poolteist aastat tema alluv, Mait oli linnapea, mina linnavaraameti juhataja. Ta oli hea, lahe inimene,” ütleb kinnisvaraärinaine Eve Fink. Kuna Mait isiklikest asjadest rääkida ei tavatsenud, ei osanud Fink uneski aimata, et Metsamaa võib olla seotud keskturu afääridega, või veelgi hullem - et keegi oleks võinud Metsamaale jahti pidada.

“See oli ootamatu. Seda enam kummaline oli see, et ta oli väga inimlik. Näiteks käisime Cannes´is komandeeringus. Seal juhtus Hain Karuga õnnetus. Karu sai vist peksa, tal oli õlaluumurd, ta viidi haiglasse. Ja seal ma nägin, kuidas Mait sidus Hainil kingapaelu kinni. Vaatasin, milline ta tegelikult oli,” räägib Fink. Kuigi erakonnakaaslane Fink matustel ei käinud, oli tal aastatagune päev meeles.

Lesk peab lasteaeda

Metsamaade, eelkõige Ane hea tuttav Vilja Savisaar tunnistab, et kui Mait alles elus oli, käisid nad perekonniti läbi. Nüüd pole ta terve suve ega sügise Ane Metsamaaga suhelnud.

“Varem oleme trehvanud paar korda mõnel üritusel ja telefoniga rääkinud. Kui mul või temal on mõningaid küsimusi, siis oleme ikka helistanud.” Vilja teab, et Ane on tubli ja peab lasteaeda. Ane peab Kalevi siseujularuumes Aia tänavas päevakodu, kus pakub Baltic Toursi töötajate lastele hoiuteenust.

“Me ei ole Anega küll sel teemal rääkinud, kuid arvan, et Maidu ja Ane abielu oleks edasi kestnud. Pärast avariid oli Maidul raske aeg, see oleks möödunud,” usub proua Savisaar. Ta teab, et kui ta Maidu perega ja oma ristitütre Melody-Maiga varem ei kohtu, siis kindlasti näeb ta neid novembris. Siis saab tüdruk 4aastaseks.

Poeg Andreas vaikib

Täna, isa surma-aastapäeval on Andreas Metsamaa tööl. Kas ta jõuab Metsakalmistule isa hauale või püüab ta isale austust muud moodi avaldada, Andreas ei avalda. Ta räägib aeglaselt ja viisakalt ning lubab endale küsimusi esitada. “Küsija suu pihta ju ei lööda, ärge solvuge, kui ma ei vasta,” hoiatab ta ette.

Andrease suu jääbki lukku, kui küsida temalt tema mõtteid isata jäämise või päranduse jagamise kohta. “Ei vasta,” või “See on minu isiklik asi” korduvad vaheldumisi.

Ootamatult soojaks läheb aga Andreas, kui räägib oma poolvennast ja -õest. Jäid ju Maidust järele väike Melody-Mai ja Mattias-Mait. Et Mait Metsamaal endal õdesid ega vendi polnud, on nemad kolmekesi Maidu ema Viivele ja vanaema Leidale rõõm ja trööst.

“Ma suhtlen Anega. Loomulikult, miks ma ei peaks seda tegema. Oleme ju üks perekond,” on Andrease arvates loomulik, et peretunne pole pärast isa surma täiesti kadunud. “Aga see, et ma ei räägi avalikkusele oma asjadest... See lihtsalt on, et ma ei taha oma asjadest rääkida,” ütleb noormees.

Ka ei taha ta anda hinnangut tema isa mõrvarit jahtiva politsei tegevusele. “Raske vastata,” on ainus, mis ta ütleb.

Metsamaa number vastab

Kolm kuud pärast julma veretööd hakkas Mait Metsamaa mobiiltelefoninumber taas vastama. Tänavu jaanuaris jagas EMT ripakile jäänud Metsamaa endise numbri uuele abonendile, Kristjanile.

“Kas see on endine Metsamaa number? Tõesti, jah, esimest korda kuulen,” imestas Kristjan eile ja sai seeläbi vastuse küsimusele, miks ta ohtralt valeühendusi saab. “Mulle on varemgi helistatud, kui ma ei saa aru, keda küsitakse. Arvasin, et lihtsalt eksitakse,” räägib vene keelt kõnelev Kristjan. Metsamaa juhtumiga on ta kursis vaid ajakirjanduse kaudu.


Kes mõrvas Mait Metsamaa?

Viimase politsei versiooni järgi tappis Metsamaa keskturul juhutöid teinud Andrei Dudotðkin, 26. Mees kinnitas ülekuulamisel, et ta värbas kunagine koolikaaslane, keskturul inseneri ja kontrolörina töötanud Sergei Normanov. Mõrvar sai palgaks 1000 USA dollarit (tollases vääringus 15 000 krooni). Dudotðkini sõnul ta ei teadnudki, et tema ohver on skandaalne ärimees ja endine kõrge linnaametnik. Kogu afääri võtmeisikuks peab politsei aga keskturu üht juhti Vadim Poliðtðukki, sest väidetavalt ei tahtnud keskturu juhtkond maksta endisele abilinnapeale neile soodsa erastamisotsuse läbisurumise eest kaheksa miljoni krooni suurust hüvitist. Poliðtðuki enda väite kohaselt tappis Metsamaa hoopis Jevgeni Bõkov, kes arvas, et Metsamaa lasi tappa ta isa. Poliðtðuki sõnul jälitas noorem Bõkov Metsamaad ka kolme inimese surmaga lõppenud liiklusõnnetuse ajal 1999. aasta juulis.


Union pühendab Metsamaale “Taevatrepi”

Ansambel Union, mille hing oli Mait Metsamaa, tegutseb edasi ja mängib vähemalt kord kuus pubides hardrock´i. Täna, Metsamaa surma-aastapäeval minnakse ühiselt tema hauale küünalt süütama. Õhtul pühendatakse Guitar Saffaris Metsamaale viimane laul, Led Zeppelini “Stearway to heaven” (“Taevatrepp”). “Meil on vaikiv kokkulepe, et kõige viimase loo pühendame alati talle, nii on see olnud igal kontserdil,” räägib Unioni trummar Mati Põllu. “Me ei anna temaatilist mälestuskontserti, kuhu koguneksid kõik Maidu sõbrad. Ainult meie teame, et see kontsert on talle,” lisab kitarrist Elmu Värk.

Mait Metsamaa asemele pole bändi kedagi juurde võetud. “Tema oli ansambli mootor ja seda kohta ei täida keegi,” kinnitavad bändi liikmed ühiselt. “Mait oli see, kes mu muusika juurde tagasi tõi. Sellest on möödas kaks ja pool aastat, kui ta meid kõiki üles otsis. Pool aastat tegime proove ja esimene esinemine oligi Maidu sünnipäeval kaks aastat tagasi augustis,” meenutab Mati Põllu. Elmu Värgi sõnul pole ansamblis uut liidrit esile kerkinud. Kuigi on raske, püütakse ühiselt koos püsida.

Kirsti Vainküla