“Ma olin 18. liini lõpp-peatusest Laagrist välja sõitnud, kümmekond inimest istus bussis, kõik laiali, aga enamasti juhi lähedal. Kell oli 6.20,” räägib Melnikov. “Kohe pärast lõpp-peatust on tagasipööre, siis rivistusin Pärnu maanteele, 6-7 sõiduautot kihutas mööda, jälgisin neid. Siis käisid plaksud. Ei mõistnud, et tulistatakse akendesse,” ütleb Melnikov.

Hirmunud sõitjate karjed

“Sõitjad hakkasid hirmunult karjuma, siis märkasin - tulistati musta värvi viimase margi BMWst. Aga selle juht vajutas gaasi põhja ning kadus linna poole nii kiiresti, et numbrit enam ei märganud,” kahetseb juht.

“Politsei tuli kiiresti, kolme-nelja minutiga oli kohal. Ja teate - nad tulid Männikult, kus just oli tulistatud 5. liini bussi,” on Mihhail Melnikov ärritunud.

Ilmselt lasti Tallinna bussikoondise ühe uuema lõõtsaga Volvo aknad puruks õhupüssist.

“See on esimene kord, kui bussi möödasõitvast autost on tulistatud,” ütleb bussikoondise pressiesindaja Sirje Roht. “Tegu on äärmiselt ohtlik - inimesed võivad viga saada ja kui bussijuht peaks ehmatama, siis isegi surma. Paar korda on Lasnamäe kanalis kiviga ülevalt jalakäijasillalt bussi esiklaasi virutatud - juht sai sõna otseses mõttes nina põõsas ja vastu kive pidama. Tipptunnil on aga bussis sadakond inimest. Mõelge, kui ühissõiduk oleks täie kiirusega kanaliseina ramminud!”

Ühtegi laskjat pole tabatud

Politsei ei ole ühtegi busse rünnanud inimest tabanud.

“Kividega loopijaid on bussijuhid märganud - poisikesed, kes ilmselt ei suuda ettegi kujutada, millist häda bussi pihta visatud kivi võib teha. Lasnamäe kanalis lendas kivi ühest küljeaknast sisse ja teiselt poolt välja - õnneks ei juhtunud ühtegi inimest sellel kohal seisma,” kirjeldab Roht ohtusid.

Vahepeal on bussiründajate tegevus mõnevõrra vaibunud, kuid juunis taas elavnenud.

“Õhupüssilaskude seeria algas juba 8. juunil, kui õhtul kella 10 paiku lasti õhupüssist puruks järgemööda 60. ja 67. liini bussi kolm küljeakent. 18. juunil tulistati kella 5 ajal õhtul 5. liini bussi Männikul Kauge peatuse juures - kuul lendas juhi lähedalt läbi küljeakna,” räägib Roht ja möönab, et ainuüksi nende tulistamistega on tehtud 40 000 krooni ulatuses kahju.

“Häda on ka selles, et eri marki bussidele ei ole kohe klaase võtta - üks seisab juba kuu aega ega saa liinile minna. Uuel bussil, mida tulistati Laagris, oli vaja aga kohe järgmisel päeval ilmtingimata liinile minna. Suutsime seniks varuvarianti kasutada, kuni uued aknad Rootsist kohale jõuavad,” kirjeldab Roht. Ta ei tea veel täpselt, kui kalliks uued klaasid seekord lähevad. “Need on toonitud pakettaknad,” hindab ta ja oletab, et alla 40 000 krooni lõppsumma vist ei ulatu.

“See oli mul esimene kord kuulide ette jääda,” naljatab bussijuht Mihhail Melnikov mõrult. “Siiamaani on kahju, et laskjaid kätte ei saadud,” jätab ta väljendusrikkalt ütlemata, mida meestega oleks peale hakanud.


Õhupüss

  • Õhupüssi võib iga vähemalt 16aastane osta peaaegu igast suuremast poest, sporditarvete kauplusest ja koguni bensiinijaamast. Hiina õhupüssid maksavad vaid paarsada krooni, keskmiselt maksab õhupüss 1500 krooni. Tõsisemaid, kuni 10 000 krooni maksvaid relvi müüvad jahinduspoed. Õhupüss on valedes kätes ohtlik. Märki tohib lasta ainult selleks ette nähtud kohas.

  • Õhupüssiga tekitatud vigastused pole massilised ega eluohtlikud, on SL Õhtulehele kinnitanud Raul Adlas Tallinna kiirabist. Halb on aga lugu siis, kui tinakuul silma satub. Tõsisemaid väljakutseid on vaid paar korda aastas. Sageli ei tea kannatanu isegi, millest talle auk keresse tekkis.


    Kas Mait Agu on tinaplönni ohver?

    Laagna teel õhupüssidega autosid jahtivad poisikesed võivad olla süüdi tantsupedagoog Mait Agu surmaga lõppenud autoõnnetuses 1998. aasta esimesel koolipäeval. Kui sihtmärgiks on aga liinibuss, satuvad korraga ohtu juba mitukümmend inimest. 1999. aastal koondas politsei Lasnamäe kanalis purustatud kümmekonna liinibussi akende lõhkumise juhtumid ja moodustas operatiivgrupi. Paar õhupüssidega noorukit ka tabati, ent tunnistajate puudumine tegi süüdistuse esitamise võimatuks.


    Bussijuhile peaga näkku

    Püssikuulid ja kivid pole ainsad, mida Tallinna bussijuhid kartma peavad. Läinud reedel õhtul kell 11 ronis 5. liini bussi kamp purjus noormehi, õllepudelid näpus. Kui juht püüdis laamendavaid sõitjaid korrale kutsuda, hüppas üks neist talle peaga näkku. Bussijuht viidi arsti juurde.

    Tõnis Erilaid