Soome justiitsministeerium on tõesti koostanud seaduseelnõu, mille järgi Soomes vangi mõistetud välismaalast saab saata oma aastaid istuma kodumaale. Siinjuures on eriti ähvardav punkt - saab saata vangi enda nõusolekuta. Praegu on süüdimõistetul õigus sellest ohust keelduda. Uue seaduseelnõu jõustumisel võib ka soomlast välismaa vanglast kodumaale tuua vangilt luba küsimata. Vaevalt küll seda vaja olekski. Valitsus on eelnõu heaks kiitnud ja juba jaanuaris antakse see Eduskunnale. Nii saab seadus rakenduda ilmselt enne kevade algust.

Soomes on avalik saladus, et uus seadus sai aktuaalseks eestlaste kasvava kuritegevuse tõttu: narkootikumide toomine ja äri, salapiiritus, autovargused, prostituudid... Soome politsei hingavat igatahes kergemalt, kui seadus jõustub, sest Eesti vanglaid kartvat eestlastest pätid nagu tuld ja Eesti kutselisi olevat ohtlik Soomes hoida kas või seepärast, et vanglates luuakse uusi sidemeid ja tegevusplaane rahvusvaheliseks eesti-soome-vene kurjategijate koostööks. Liiati kasvab Soomes süüdimõistetud eestlaste hulk aasta-aastalt.

Seaduse koostamisele aitasid palju kaasa Eesti ametnikud, kes Euroopa Liidu palavikus näitasid kohalike vanglate olukorda nii heas valguses, et soomlaste heameeleks pole neil vaja tunda mingeid süümepiinu saata kõik eestlased kodumaale karistust kandma. Vene pättidel aga veab, sest Soomes peetakse Venemaa vanglate olukorda nii ebainimlikuks, et ainuüksi humaansetel põhjustel ei saa sinna kedagi saata.

Eesti ajakirjanduses on pahandatud, miks Soome passipolitsei ja tolliametnikud suhtuvad eestlastesse vahel juba norivalt. Teadagi on see inetu ja alandav. Keegi noor daam kurtis, et teda olevat kõrgete kontsade pärast juba litsiks peetud... Kui Ain Pettai mai lõpus Helsingi südames poole miljoni marga väärtuses briljantsõrmuseid röövis, oli soomlastel tänitamist palju. Tuletati kohe meelde aastate tagust Tillanderi kullassepaäri jõhkrat relvastatud röövi. Tõesti, Raivo Roosna ja Aleksander Lepajõe tegid sellega eestlastele väga inetu tätoveeringu, mida tänaseni on raske puhtaks nühkida - lausa põlvkonna häbiplekk.

Narkokuritegevuse tõttu kirjutas Helsingin Sanomat 11. detsembril, et politseile teeb suurt peavalu soome-eesti ja soome-vene lähialueyhteistyö, naabrite koostöö, mida ka vangide hulgas ühiselt sepitsetakse.

HS: “Möödunud aastal kahtlustati Soomes umbes sadat eestlast rasketes narkokuritegudes. Soome vanglates on ligi sada eestlast, Eestis kannab karistust vaid mõni soomlane.”

Viimasel aastal on imestust äratanud narkootikumide rekordilised kogused, mida üle piiri on püütud viia. Kas on ahnus kasvanud või hoopis lolljulgete hulk?

Martti Soosaar, Helsingi