Laupäeval Eestisse saabunud Chhime R. Chhoekyapa kinnitas SL Õhtulehele, et arutas Tartus ja Tallinnas visiidi ettevalmistamist. “Huvi on visiidi vastu väga suur. Ma olen veendunud, et dalai-laama ja eestlased jäävad taaskohtumisega väga rahule.”

Sarnaselt kümne aasta taguse ajaga ei kohtu dalai-laamaga seegi kord Eesti riigijuhid. Dalai-laamat võõrustavad Riigikogu Tiibeti toetusrühm ja Tartu ülikool.

“President Lennart Meri ei plaani dalai-laamaga ühtegi kohtumist,” kinnitati eile presidendi kantseleist. “Ei ametlikku ega ka mitteametlikku.”

Sama öeldi ka valitsuse pressibüroost. “Peaminister pole dalai-laamaga kohtumist planeerinud. Võib-olla kohtub temaga mõni minister.”

Riigikogu pressiteenistuse andmetel teeb parlamendi juhatus omad plaanid kohtumisteks nädal aega ette. Kas nende hulka kuulub ka Tiibeti juhi võõrustamine, polnud eilseks teada.

“See oleks muidugi suur ootamatus, kui Eesti riigijuhid teda tervitaksid,” sõnas üks võõrustajatest, orientalist Linnart Mäll. “Praegu mul selliseid andmeid küll pole, kuid ootamatusi võib siiski alati ette tulla.”

Suuremal osal dalai-laama visiitidel on riigijuhid teda isiklikult vastu võtnud. Viimati võõrustas dalai-laamat Ameerika Ühendriikide president George W. Bush ja riigisekretär Powell.

“Kui siinsed liidrid tahavad külalist vastu võtta, on dalai-laama väga rõõmus,” seletas Chhoekyapa. “Kui mitte, ei juhtu ka midagi. See pole tema jaoks üldse probleem ja ta ei tee sellest suurt numbrit.”


Harjumägi saab maailmamudeli

11. juuni hommikul hakkavad neli Tiibeti munka Harjumäel, 175ruutmeetrises telgis ehitama liivast mandalat. See on 2x2 meetri suurune maailma mudel, mida ehitatakse viis päeva. Kui maailma mudel on valmis, kantakse see laiali. Mudeli laialikandmine sümboliseerib kõige igavikulisust ja kaduvust. Ühtlasi valmistab ta ette lähenevat dalai-laama visiiti.


Hiina teeb propagandat

Linnart Mälli kinnitusel teeb Hiina Rahvavabariik viimasel ajal väga aktiivset propagandat.

“Hiina Shaolini munkade tsirkus just käis Tallinnas,” seletas ta. Alates eilsest on Eestis Hiina RV tibetoloogid, mida parlamendi toetusgrupp ei tunnusta. “Nad on nõndanimetatud tibetoloogid,” märkis Mäll.

Rahvusraamatukogus on avatud näitus, kus ametlik Puna-Hiina näitab viimaseid aastakümneid Tiibetis, kui elu on seal suure venna võimu all järjest ülesmäge läinud. Kuu lõpus tuleb Tallinna Hiina RV etniliste asjade ministeeriumi delegatsioon. “See on üks suur propagandakuu,” leiab Mäll. “Kuid meile on see asi kõik läbi näha, sest Eestiga tehti omal ajal täpselt samasugust nalja.”


Kes on dalai-laama?

6. juulil 1935. aastal sündinud Tenzin Gyatso on Tiibeti pärimuslik ilmalik ja vaimulik valitseja. Talupoja peres sündinud poiss tunnistati kolmesena 13. dalai-laama taaskehastuseks, tegelikult valitsenud aastast 1950.

Oli 1951-59 Ülehiinalise Rahvaesindajate Kogu aseesimees. Kui Hiina surus Tiibeti iseseisvust taotleva ülestõusu maha, põgenes dalai-laama Indiasse. Elab Pradeshi provintsis, Dharamsalas Tiibeti pagulasvalitsuse residentsis. On juhtinud kodupaiga vabadusvõitlust ja selgitanud vägivallatuse põhimõttel rajaneva budismi maailmakäsitlust. Sai 1984 Nobeli rahu-preemia, külastas 1991. aasta 2.-4. oktoobrini Eestit.

Allar Viivik