Aadlinimi Elita von Wolsky on Marika suguvõsale kuulunud 1331. aastast alates. Nimi on kantud aadliraamatutesse ja autoriteetsetesse heraldika kogumikesse. Tänini kehtivale 1934. aasta nimeseadusele tuginedes on siseministeerium aga seni kõik perekonnanime ennistamise taotlused tagasi lükanud.

Abi ei olnud pöördumistest justiitsminister Märt Raski, president Lennart Meri, õiguskantsler Juhan-Erik Truuvälja ega inimõiguste instituudi poole.

Viimases hädas kaebas Tallinna tehnikaülikooli doktorant Arendi siseministri kohtusse. Eelistung peeti mullu 10. aprillil, otsuseni jõuti tänavu 6. veebruaril.

Nimeseadus on vastuolus põhiseadusega

1995. aasta 1. jaanuaril taaskehtestas Riigikogu 1934. aastal riigivanem Pätsi nimede eestistamise vaimus välja antud dekreedi. Sellest tulenevalt on siseministeerium nimemuutmisest keeldunud põhjendusel, et Marika on rahvuselt eestlane, kannab eesti perekonnanime Arendi ning taotletav perekonnanimi Elita von Wolsky on võõrkeelse kujuga.

Kohtus esines tunnistajana Boriss Pilar von Pilchau, üks Eestis elav nelja põlisaadli suguvõsa esindaja. Boriss Pilar sai oma suguvõsanime tagasi üheksakümnendate algul. Saksamaal elavad aadlikest sugulased ei olnud nõus saatma küllakutset Boriss Pilari nimele ja kuna pidevalt Eestis elanud mees kinnitas, et on rahvuselt sakslane, ei olnud ministeeriumil midagi tema perekonnanime muutmise vastu.

Halduskohus leidis, et 1934. aasta perekonnanimede korraldamise seadus on diskrimineeriv eesti rahvusest isikute suhtes, seetõttu vastuolus põhiseadusega, mille järgi on kõik inimesed võrdsed, sõltumata nende rahvusest.

700 aastat suguvõsa ajalugu

Teadmine suguvõsa 700 aasta pikkusest minevikust püsis Marika perekonnas kogu aeg, aga nime Elita von Wolsky avalik kasutamine ei olnud Nõukogude ajal mõeldav.

Poolast alguse saanud suguvõsa loss jäi piiride nihkumisega Memelisse, Balti alad liideti hiljem omakorda Venemaaga.

Marika vaarisa, kindralmajor Rudolf von Wolsky oli tsaariarmee suurtükiväe ülem, 20. juunil 1852 sündinud mehe ristiisa oli tsaar Nikolai I.

Rudolfi vanim tütar Olga Jelita von Wolsky abiellus Viljandimaalt pärit Eduard Ritsoniga. Neil sündis kaks last, poeg Aleksei on Marika Arendi isa.

Eduard saadeti pärast revolutsiooni Siberisse, 1922. aastal suri Olga Jelita von Wolsky ning kuueaastane Aleksei ja kaheaastane Olda jäid orvuks. Pool aastat hiljem tõi Eduardi vend, kes töötas Türil raudteeülemana, vennalapsed Moskvast Eestisse.


Eestlasi ahistav seadus

1995. aasta 1. jaanuaril taaskehtestas Riigikogu 1934. aastal riigivanem Pätsi nimede eestistamise vaimus välja antud dekreedi.

Seadus ütleb, et sooviavalduses palutud uus perekonnanimi ei või olla mõne tuntud tegelase või mõne üldtuntud sugukonna perekonnanimi, samuti perekonnanimi, millel on halb või labane tähendus, halb kõla või mis on liiga laialt tarvitusel, kui ka perekonnanimi, millel võõrkeelne kuju, kui perekonnanime muutmise sooviavaldaja on eesti rahvusest või kui sooviavaldajal on eestikujuline perekonnanimi.

Seadus käib nii Eesti Vabariigi kodanike kui ka alalist elukohta omavate inimeste suhtes, kes ei ole mõne teise riigi kodanikud.

Kui vene nime kandev mittekodanik võib endale vabalt uue nime valida, siis eesti nime asemele võõrapärast ei saa.

Anti Naulainen