Päikeseranniku eestlaste vanem ja mõjuvõimsam osa on koondunud Marbella luksuslikku äärelinna Puerto Banusesse ja haaranud enda kätte tubli osa narkotransiiti. Nooremad tulijad eelistavad ranniku järgmist kuurortlinna Esteponat.

Hispaania eestlased pole näidiskodanikud

“Rutiinse politseikontrolli ajal peatati Marbellas auto, mida juhtis 24aastane eestlane Kristo H. Politseinikud selgitasid välja, et Kristo H. on Eestis süüdi mõistetud mõrvas ja teda ootab 15aastane vanglakaristus,” kirjutab kohalik leht 15. märtsil.

Tallinnast täpsustatakse, et Kristo Haasma on esialgu alles tagaotsitav, kuivõrd teda kahtlustatakse kahes möödunud aastal sooritatud mõrvas. Põhimõtteliselt võib teda oodata 15aastane vanglakaristus.

“Loodame, et Hispaania annab mehe meile välja,” ütleb politseiameti pressiesindaja. Kuigi ta teab, et sealsed kohtuveskid jahvatavad aeglaselt.

“Meil on raske rääkida just eestlaste või venelaste või kelle tahes kuritegevusest,” tunnistab hiljem Marbella politseiametnik. “Varem olid rühmad suuremad, neil oli hea silma peal hoida. Nüüd on tööstiil muutunud, palju väikesi rühmi, kus paljude eri rahvuste liikmeid, neid on raskem avastada ja kontrollida.” Kuid ta ei eita, et eestlased pole enam nii tihedalt just venelastega seotud ja moodustavad omaette arvestatava jõu.

“Sellel rannaribal on praegu miljon alalist elanikku ja muidugi kaob sadakond eestlast nende hulka ära,” ütleb ta. “Seda enam, et aastas käib siin kaheksa miljonit turisti.”

Nüüd lubasid hispaanlased just eestlaste jaoks eritoimiku kokku sättida. “Kuigi oleme tähele pannud, et vanemad olijad tahavad siit kodumaale tagasi,” ütleb politseinik ja kinnitab, et Interpoli andmetel on praegu Põhjamaade narkoturg suurel määral eestlaste mõju all.

“Ilmselt on kodus praegu raha teenimise võimalused paremad,” hindab ta. Kuid arvab, et osa vanemaid tegijaid tõmbuksid meeleldi tagasi legaalsema äri peale.

Aga kogu aeg tuleb juurde noori ja ägedaid, kes alles tahavad end palava Hispaania päikese all tõestada. Olulisi rühmituste vahelisi kokkupõrkeid pole seni siiski olnud, väikest naginat raha pärast aga kogu aeg.

Kohalik rahvas ei tea eestlasist tõesti suurt midagi. Tänaval inimesi küsitledes - nii palju kui juhtub vastu inglise keelt kõnelejaid - saad sajal juhul vastuseks: pole eales kuulnud. Tõsi, Eestit ennast ja isegi seda, et pealinn algab “T” tähega, teavad mõnedki.

Üks teadis ka Lätit ja Leedut. Aga ta oli ka inglane. Nimi James.

Hispaania piir arvuteid ei tunne

“Puhkama võite sinna minna, aga sealsete eestlastega rääkida ei maksa - saate kuuli,” hoiatab kaitsepolitsei esindaja enne seda, kui päikeserannikule sõidame. Ta kardab ka seda, et kirjutame Eestist pagenud kurjategijad ning niisama õnneotsijad kangelasiks. Ta on mures ka seetõttu, et eestlaste mainet teades võidakse piiril takistusi teha ning mõni kompromiteeriv telefoninumber ära võtta.

Hispaaniasse sõites ei pea siiski mingi kangelane olema. Rahvas tormab läbi Hispaania piirivalve, passid püsti näpus. Kogenud valvur näeb väljastpoolt Euroopa Liitu tulnute passi ära, avab selle suvaliselt kohalt, laksab sissesõidutempli - ja juba otsib igavlevi silmi järgmist. Ei mingit arvutiklõbistamist ega pingsat silma vahtimist, nagu oleme Eesti või Soome piiril harjunud. Ta ei esita mingeid delikaatseid küsimusi: palju sul raha on, mida sa ülepea Hispaaniast otsid, kas sul elamine või tagasisõidupilet on?

Vaba riik. Kes tahab, see tuleb, kes tahab, see läheb.


Marbella kogukonnaga seotud eestlased

Järjest suurenev eestlaste kogukond päikeserannikul, Eestis tuntud kui Marbella kuritegelik koloonia, tekkis Linnuvabriku grupi riismetele.

Eestis tuntuim koloonia esindaja on vaba seikleja Imre Arakas, kuid mõjuvõimsaim Toomas Helin, kes läinud aastal tuli koos Janek Kukega Eestisse tagasi ja ostis endale varem Siivo Silvesele kuulunud Nõmme eramu.

Marbella koloonia vanem liikmeskond hakkas kiiresti vene kogukonna käe all ajama narkoäri ja haaras Soome politsei väitel enda kätte kanali Marokost üle Prantsusmaa ja Hollandi Suurbritanniasse ning hiljem asus ka Kolumbia narkoäri vahendama.

Uuemad pagulased on haaratud rohkem autovarguste ja lõbuäriga ega põlga ära ka väiksemaid kuritegusid - vargust, röövimisi, väljapressimisi.

Läinud aastal tabati kaks Marbella kolooniaga seotud eestlast, Andres Sumil ja Toomas Puusepp Iirimaal, kus nende väikebussist leiti 230 kilo kanepivaiku ja marihuaanat. Tallinnas tänavu atentaadi ohvriks langenud Sumili elukaaslane, 41aastane Reet Argo põgenes Norrasse.

Norrast omakorda on pärast seikluslikku köisredeliga vanglast põgenemist läinud väidetavalt Marbellasse üks tuntumaid Eesti kurjategijaid Ainar Kupp, keda on nimetatud Kemerovo grupeeringu esindajaks.

Inglismaal istub narkoveo eest vangis Marbellast 100 kilo narkootikumidega tulnud Andrus Mäenurm.

Anonüümsete politseiallikate väitel on varem Marbellaga seotud oletatavad narkoärimehed Peep Maiste ja Aivar Kalvik viimaseil andmeil Tallinnas tagasi.

Politsei andmeil elas mõnda aega Marbellas ka Eesti narkoäriga tihedalt seotud Vjatðeslav Gaspl.

Marbellat - San Pedro kuurorti - eelistas oma ajal Eesti tolmu jalgadelt raputamiseks ka Eesti korrakaitse loomisel tegev olnud ja siis usalduse kaotanud Valdo Kulla. Tema, nagu hiljem ka Helin ja Kukk, läks Tallinna lennujaamast pärast tagasitulekut kohe politseisse enda süütust kinnitama.

Seal on sageli viibinud linnapea Jüri Mõisa sõber ja üks peamisi nõuandjaid Meelis Lao, väidetav allilmajuht Kalev Kurg, Mõisaga ühes piinlikus episoodis seostatava striptiisibaari Lily omanik Elvo Timm ja paljud teised ärimehed.

Urmas Sõõrumaa, kinnisvaraperekond Fink ja naftatransiidimiljonärid, kel on olnud või on Hispaanias kinnisvara, eitavad mis tahes sidemeid sealse kurjategijate kolooniaga.

Hispaania politsei on viimasel ajal terasemalt vaadelnud eestlaste tegutsemist. Kodumaale tagasisaatmist ootavad endised linnuvabriklased Rünno Kristjuhan ja Jaak Tuuksam ja noorema põlvkonna kuulsus Margus Unt.

Tõnis Erilaid