Narkosõltlane võis tappa

Politsei andmeil olid Sergei ja Andrei Keskturu palgal. “Valeri on insener, Sergei aga kontrolör,” rääkis politseiameti pressiesindaja SL Õhtulehele.

Palgamõrva võimalik täideviija - Lasnamäe narkomaan - on Postimehe andmeil politseile üksikasjalikult näidanud, kuidas ta mullu 12. oktoobril Tallinnas Lastekodu 26 maja trepikojas Mait Metsamaad esimese ja teise korruse vahel ootas ning tema pihta tulistas. SL Õhtulehe andmeil tulistas Andrei, kes on narkosõltlane ja töötu.

Kuna kaks vahistatut on töötanud Keskturul, võib see kinnitada politsei peamist versiooni, nagu oleks Metsamaa hukutanud turu ümber mullu suvel toimunud erastamisafäär. Väidetavalt tellisid Keskturul võimutsevad vene allilmategelased Metsamaa tapmise, et mitte maksta talle kaheksa miljoni kroonist hüvitist, mille eest ärimees nõustus turu erastamiskonkursist kõrvale jääda.

Uuriti allilmast

“See versioon on reaalne,” kinnitas allikas, kelle sõnul paistab, et tapmine on otseses seoses Keskturuga. “Keskturu-versioon on kindlasti praegu üks aktuaalsemaid,” sõnas teine allikas ja lisas, et seal on huvigruppe rohkem ja põhjused tõsisemad, kui näiteks isiklikud.

Politsei on kriminaalasja raames üle kuulanud kümneid tunnistajaid, kuid Keskerakonnale (Metsamaa kuulus Keskerakonda, kust ta hiljem lahkus) pole nad peasekretäri Küllo Arjakase sõnul ühtegi järelepärimist teinud.

Räägitud on aga atentaadi ohvriks langenud Keskturu kommertsdirektori Vadim Poliðtðukiga, kes on küll kidakeelseks jäänud, väites, et ei tea, kes ja miks Metsamaa tappa võis.

Kinnitamata andmeil pidi Mait Metsamaa mõrvapäeva hommikul Keskturul Poliðtðukiga kohtuma. Kohtumise mingil põhjusel ära jätnud Poliðtðuk on seotust Metsamaa tapmisega ajakirjanduses korduvalt ja kategooriliselt eitanud.

Keskkriminaalpolitsei uurija Margus Maasepp kinnitas, et Metsamaa kriminaalasja uurimisel pole neid keegi takistada püüdnud ega ka ähvardanud. “Kõik dokumendid, mida oleme palunud, oleme ka saanud,” ütles ta. SLÕLi andmeil on politseinikud mõrva uurides rääkinud ka niinimetatud allilmaesindajatega, kuid ühest arvamust, miks ärimees tapeti, ei ole.


Mõned mõrvaversioonid

Mait Metsamaa tapmise kohta on ajakirjanduses kõneldud kümmekonnast versioonist, millest osa on ära langenud.

Metsamaa lasi maha mõni tema lähedane spontaanselt tekkinud tüli käigus. See versioon on ära langenud.

Metsamaa võis tappa Keskturu omanike palgatud mõrvar, tapmise ajend võis olla kättemaks kokkulepete rikkumise või vanade võlgade eest.

Allilm langetas surmaotsuse juba suvel, sest rahahädas Metsamaa olevat petnud kuritegeliku raha keerutajaid ligi kaheksa miljoni krooniga.

Metsamaa võis mõrvata Venemaalt tulnud “viiulimängija”, kelle tellisid vene ärimehed, kes lootsid Keskturgu endale saada.


Poeg Andreas vaikib

Mait Metsamaa poeg esimesest abielust Andreas Metsamaa ainus vastus SL Õhtulehe küsimustele, mis puudutasid peaaegu aasta tagust mõrvatud isa ja tema varanduse jagamist, oli: “Ma ei kommenteeri,” oli ta ainus vastus küsimustele, mis puudutasid peaaegu aasta tagasi mõrvatud isa Mait Metsamaad ja tema varanduse jagamist. Küsimusele, kas ta töötab ärivallas, vastas Andreas Metsamaa: “Arvan küll, jah.”

Mait Metsamaa varandust hinnatakse kümnetele miljonitele kroonidele. Seaduse järgi on Ane Metsamaa oma abikaasa otsene pärija ja jääb kolmveerandi vara pärijaks seni, kuni tütar Melody-Mai ja poeg Mathias-Mait saavad täisealiseks. Neljandiku vara pärib poeg Andreas.

Ka Metsamaa armuke Kadi Viljak oli napisõnaline. “Mul on hea meel, kui kõik kurjategijad saavad oma karistuse, aga rohkem ma sel teemal rääkida ei taha,” ütles Kadi Viljak ja pani telefonitoru hargile.


Metsamaa varandus

50 protsenti Baltic Toursi reisibüroost

enamusosalus Carina restoranis

20 protsenti Krooningi tanklaketist

pisut alla poole Kernu kämpingust

103ruutmeetrine korter Toompeal

luksusvilla Tabasalus

maja vanalinnas

korter Kuressaares

elumaja Pihtla vallas

5,9 hektarit Saaremaal Vätta poolsaarel


Laenud

1,42 miljonit krooni eluasemelaenu

3,23 miljonit krooni ettevõtluslaenu


Lähedased

Esimene abikaasa Viive Metsamaa ja poeg Andreas Metsamaa

Teine abikaasa Ane Metsamaa ja poeg Mathias-Mait ning tütar Melody-Mai

Siim Randla