Mõõku pandi tähele

Sellest Rakvere korterist, kust mõõgad nädalapäevad tagasi ära viidi, käidi sees ka läinud aasta lõpus, mil varas võttis kaasa olmetehnikat. Lääne-Viru politsei juhtinspektori Viktor Hinni hinnangul võis kurjategija toona seinal olnud mõõku tähele panna ning tuli nüüd neile järele. Korterisse tungiti seekord ukselukku lahti murdes, majas keegi midagi kahtlast tähele ei pannud.

Ajaloolane Jaak Mäll ei välista, et kollektsiooni hulgas võib tõesti 17. sajandi mõõk olla: aegade jooksul on Eestisse sattunud kõikvõimalikke relvi, kaasa arvatud ka idamaadest pärit mõõku. Samas võib tegemist olla n.-ö. suveniirrelvaga, mida idamaades turistidele müüakse.

Täideti tellimust

Nii politseinikud kui ka väärt-esemete asjatundjad usuvad, et tegemist võis olla tellimustööga. “Mõned kollektsionäärid on hullud, nad võivad kaugele minna,” rääkis muuseumispetsialist SL Õhtulehele. Ka võib varas mõõku üritada välismaale sokutada - sealt saaks rohkem raha, lisas ta. Võimalikul tellimustöö esitajal on oma võrk, väidavad politseinikud. Kasutatakse sidemeid ka kuritegelikus maailmas ja leitakse inimene, kes varastab.

Viktor Hinni hinnangul võivad mõõgavarguse olla toime pannud “külalised” teistest maakondadest. Enamasti tegutsevad Rakveres gastrolöörid Narvast ja Ida-Virust.

Peale mõõgakollektsiooni on tänavu varaste kätte langenud kaks vana viiulit: Valgas ühest eramust 18. sajandi esimesest poolest Stradivari õpilaste kätetöö, Pärnus 300 aasta vanune nn. Tirooli viiul. Neil päevil sai politsei teate, et Tallinnas Lasnamäel on ühest korterist kaduma läinud hinnaline Schilleri luulekogu.