"Kõikides oma kaebustes on ta kinnitanud, et kui asi peaks minema suulistest märkustest tõsisemaks, siis ta oma elu ohtu ei pane ja Eestisse kauemaks ei jää," selgitab TÜ välis-üliõpilastalituse peaspetsialist Kai Treier.

26. mail noris Zavodi pubis purjus noormees Tonyga tüli ja lõi talle rusikaga näkku. "Kuna lööja oli Tonyst tunduvalt lühem, polnud hoop kuigi tugev ning märgatavaid jälgi ei jäänud," teab Treier. "Tony sõnul sekkusid kohe purjus nooruki sõbrad, kutsusid tülinorija korrale ning palusid vabandust."

Treier usub, et üheks põhjuseks, miks ameeriklane varem lahkuda otsustas, on just see 26. mai vahejuhtum. "Mina ei oska hinnata, kas tegu oli rassistliku käitumisega, kuid Tony hinnangul oli."

Ülikool ootab seisukohavõttu

Reedel võttis ülikooli nõukogu vastu avaliku pöördumise, milles tunneb muret viimasel ajal aset leidnud rassistlike väljaastumiste sagenemise pärast Tartus ja mujal Eestis ning ootab selles küsimuses avalikku seisukohavõttu siseminister Tarmo Looduselt ja Tartu linnapealt Andrus Ansipilt.

"Ülikool ei saa midagi ette võtta, kui mingid kaagid teise nahavärviga välismaalasi kiusavad," ütleb TÜ pressinõunik Andres Toode. "See on korrakaitseorganite töö ning ülikool ootab neilt resoluutsemat tegutsemist."

Igasuguse tülitamise ja solvamise eest on Eesti seadustega ette nähtud karistused. "Politsei peaks rohkem ringi liikuma ning silma peal hoidma, et selliseid intsidente ära hoida. Teine asi on mõtteviisi, suhtumise ning tolerantsuse kasvatamine, mis on spetsiaalsete projektide ampluaa," ütleb Toode. "Kui me peame hakkama oma üliõpilasi ja tudengeid edaspidi hoiatama, siis see ei jäta Eestist kindlasti head muljet."

Eesti pole rassistlik maa

Tartu linnapea Andrus Ansipi sõnul kasutab Tartu politsei skinhead’ide suhtes nulltolerantsi. "Kui kellelgi on õllepudel käes või suitsukoni langeb maha, siis midagi juhtub. Kui nemad püüavad teise nahavärviga inimeste elu võimalikult ebamugavaks muuta, siis politsei vastab neile samaga - muudab nende endi elu võimalikult ebamugavaks."

Linnapea sõnul on politseis fikseeritud neli rassistliku käitumise juhtumit ning 26. mai sündmuste kohta pole politseile avaldust tehtud. Ansipi teada ühtegi skinhead’i tol korral Zavodis ei olnud. "Tegemist on käputäie inimestega. Kui 21. aprillil oli kokkutulek, siis marssis Tartus 42 inimest, kusjuures 35 neist tulid Tallinnast. Politseinikke oli samas üles rivistatud kaugelt üle 100. Kui Tallinnas on Bikersi pubi ja Tartus on solvatud üht tudengit, siis selle põhjal ei saa veel öelda, nagu oleks meil tegu rassistliku riigiga."

Anti Naulainen