Kõrvaltvaataja on ära lollitatud. Tõepoolest, miks neid keni, korralikult riides tüdrukuid kiusata. Profid end ilusa jutuga petta ei lase.

Firmakaupluse riidepuu põues

“Laduge koti ja taskute sisu lauale,” saavad Katja ja Tanja Tallinna politsei Kesklinna osakonnas käsu. Katja seljakotist tuleb algul päevavalgele süütu pudipadi - peegel, sigaretid, kondoom.

Seejärel hulk telefonikaarte, millele on kleebitud poodide hinnakleepse (summad üle tuhande). Viimaks pruuni pakketeibiga mähitud kummaline suure ümbriku moodi kott.

“No nii...” juhivad politseinikud võhiku tähelepanu kotile. Hakkab koitma, et see ongi see paljuräägitud abivahend, millega varastatud kraami läbi poe turvaväravate välja tuuakse.

“Ja mis põues on?” ei jäta politseinikud Tanjat rahule. Tanja võtab pruuni punnis põuega kuhvti rinnataskust välja paar paberilehte. Põu sellest ei kahane. “Seal on midagi veel,” nõuavad politseinikud. Ohkega võtab neiu hõlma alt välja Adidase märgiga riidepuu. Selge, et poest ei käidud tühja riidepuud võtmas. Nõudlikud pilgud vaatavad tüdrukut. Veel suurema ohkega laseb ta põuehõlmad lahti ja välja ilmub Adidase firmasärk - turvaklemm ja hinnalipik veel küljes. 499 krooni. Pisivargus.

Kriminaalasja saaks algatada alates 530 kroonist. Tüdrukud teavad seda täpselt. Praegu jääb karistuse võimaluseks rahatrahv 2650-5300 krooni või kuni 15 ööpäeva aresti.

Taskuvargusi poole võrra vähem

“Tõesti hea, et meile Sisekaitseakadeemia kadetid appi anti,” kiidavad Tallinna Kesklinna politseinikud juba üle nädala kestnud operatsiooni taskuvaraste tabamiseks. Kui alalisi politseinikke tunnevad taskuvargad nägupidi, siis noori kadette mitte.

Registreeritud tänavakuritegude arv on viimastel päevadel langenud poole võrra. Möödunud pühapäev oli märkimisväärne selle poolest, et politseisse ei laekunud mitte ühtegi avaldust, samas kui tavalisel suvisel pühapäeval koguneb neid kümmekond.

Vahekokkuvõte operatsiooni viiendal päeval näitab, et operatsiooni käigus on politseisse kahtlaste isikute kontrolliks toimetatud 88 inimest, kellest 14 osutusid tagaotsitavaiks või kuriteos kahtlustatuks. Vormistati 47 protokolli vähese koguse narkootilise aine omamise eest. Narkootilise aine tarvitamise eest arsti ettekirjutuseta on algatatud seitse kriminaalasja.

Ka Katja ja Tanja seljakotist tuli välja peotäis kasutatud süstlaid. Armid Tanja käsivartel räägivad ise enda eest, kuid narkootilist ainet tüdrukutel kaasas polnud.

Kuidas oskasid politseinikud just need neiud kinni nabida?

Nad on vanad tuttavad. Mõlemad ka vangis olnud. Operatsioonis osalenud noorsoopolitseinik tunneb neid juba sellest ajast, mil neil tekkisid esimesed probleemid koolist puudumisega. Nüüd on nad narkomaanid ja elatuvad vargustest.

Kuidas taskuvargad tegutsevad

Enamasti langevad taskuvarguste ohvriks turistid. Nad on siin lühikest aega ega saa anda pikki, põhjalikke tunnistusi ega käia kahtlusaluste äratundmisel. Sageli pannakse pilk ohvri rahakotile peale kauplustes või apteekides.

Et mitte tähelepanu tõmmata, on ka taskuvargad riides nagu turistid. “Ðortsid, sandaalid, panamakübar peas,” kirjeldab politseinik ühe tabatud taskuvarga välimust. “Ainult seljakotike oli puudu.”

Taskuvargad tegutsevad hästiorganiseeritud kambas. Üks neist kõnetab ohvrit tähelepanu hajutamiseks. Küsib kella, teejuhatust, ükspuha mida. Kusjuures vargad ei investeeri mitte ainult kaubamajade allahindlusse, vaid ka keelekursustesse.

Tähelepanu hajutatud, napsab keegi teine ohvri tagataskust või kotist ihaldatud eseme: rahakoti, mobiiltelefoni, kaamera. Kiiresti käib varastatud ese käest kätte. Keegi jälgib ümbrust, et politseile mitte vahele jääda.

Mõnikord tekitatakse poodide või ühissõidukite ustel tahtlikke trügimisi. Eesliikuja pidurdab kitsas kohas, taganttulija trügib ohvrile otsa. Kehade kokkupuute hetkel käib käsi välkkiirelt. Ohver ei pruugi arugi saada, et millestki ilma jäi.

Kus ja millal on ohtlik

Ohtlikud kohad on peamiselt vanalinnas. Näiteks Viru tänav, ehkki tänu turvakaameratele on vargused sealt nüüd taandumas. Pime ja ohtlik turvaauk on Viru väravate juures, mis pole paraku teadmata ka taskuvarastele. Raekoja plats, Saiakäik, Pikk tänav, Pikk jalg, Lühike jalg. Viimases pole esialgu kahjuks ühtki turvakaamerat, mis samuti varastele hästi teada.

Tallinna alalised elanikud peaksid olema tähelepanelikumad turgudel ja nende läheduses. Ühistranspordis trügitakse ustel samuti turgude lähedal. Politseinikele on silma jäänud tramm number 2. Miks just turgude juures? Sest seal makstakse sularahaga.

Taskuvaraste tööpäev kestab hommikust hommikuni. Esimestena saabuvad turistid suurtelt lõbureisilaevadelt. Vanalinnas jätkub turiste läbi terve päeva, kuid suurem taskuvarguste laine saabub õhtuhämaruses. Öösel varitsetakse napsitanud ööklubilisi. Siis on üsna ohtlik koht Tammsaare park.

Mida teha, kui märkate taskuvarast

Üldiselt on taskuvargad arad. Kui keegi nende tegevust märkab ja sellele avalikult kõva häälega tähelepanu pöörab, tõmbuvad nad kähku tagasi.

Politseinikud on siiski täheldanud, et noored, 20-25aastased on muutunud jõhkramaks ega pelga avalikku vägivalda. 30-45aastased vargad pidavat käituma ka veidi eetilisemalt (kui varguste puhul üldse eetikast rääkida saab). Nad ei puutu invaliide ja vanureid. Noortel pättidel ei teki tõrget ratastoolituristilt kaamera käest rebida või lapsevankrit trepist üles aidates noor ema samal ajal paljaks varastada.

Kindlasti soovitab politsei juhtunust teatada telefonil 110. Kui patrull isegi kohe kohale ei jõua, on politsei juhtimiskeskusest võimalik taskuvarastele turvakaamerad peale tõmmata. Turvakaamera pilti on kohtus kasutatud süütõendina taskuvarga vangi mõistmisel.

Kuidas end kaitsta

Rahakott tagataskus või mobiiltelefon lõdvalt vööl tolknemas on vargale avalik väljakutse. Turistidel soovitab politsei liikuda mitmekesi ja olla kõiksuguste tülitajate suhtes äärmiselt tähelepanelik.

Raha, krediitkaardid, dokumendid ja piletid võiksid olla erinevatesse kohtadesse laiali jagatud. Vältida tuleks seljakoti välimisi taskuid. Kotte, rahakotte ja telefone ei maksa jätta ka kohvikute laudadele, kui ise kas või korraks leti juurde minnakse. Ööklubis tuleks kott võtta tantsupõrandale või jätta tuttava kätte, mitte panna seda tantsupõranda äärde maha.

Jaan Väljaots