Muusik Tarmo Urb on minu sõber ja Tony Massei oli Urbi sõber. Minu sõbra sõber on minu sõber. Teadsin, et Tony on töötanud USAs Valges Majas. Teadsin ka seda, et tema poliitiline karjäär läks untsu eeskätt isa pärast. Hea pojana aitas ta seadust - ilmselt mingit finantsseadust - rikkunud isa USAst välja, vist Mehhikosse. Terve suguvõsa süüdistab Tony isa siiani poja elu untsu keeramises.

Tony kandis paar aastat karistust USA vanglas ja jäi pärast vabanemist järelevalve alla. Selle järelevalve all olles ta Eestisse tuligi. Kolme aasta jooksul, mis ta Eestis viibis, pole mul tema kohta ühtki halba sõna öelda. Ta oli vaieldamatu finantsprofessionaal, tänu temale tuli nii Eestisse kui ka teistesse meie regiooni riikidesse arvestatavaid investeeringuid.

Kas te ei tahaks neid investeeringuid täpsustada?

Tema kaudu leiti investoreid. Ja võin kinnitada, et alati oli tegu tõsiste investorite ja puhta rahaga. Ka Eesti Raudtee erastamisega oleks vististi kõik korda läinud ja Eesti oma 1,7 miljardit krooni kätte saanud, kui kaotanud meeskondade jäljekütid poleks Tony Achilleuse kanda üles leidnud.

Seaduserikkumine ja patt nõuab loomulikult karistust, aga Eesti patrioodina julgen öelda, et parem, kui Tony oleks pärast edukat erastamist USA kinnipidamisasutusse läinud. Pragmaatiliselt võttes oleks nii vist parem olnud. Eesti seadusi ta minu teada rikkunud ei ole.

Mis projektid need olid, kuhu Massei investoreid ja raha hankis?

Need on põhiliselt Venemaa projektid. Täpsemalt ma ei soovi sellest rääkida. Küll olen ma isiklikult teda Venemaa eliidiga kokku viinud.

Mis on selle mehe õige nimi - kas Tony Massei või Antonio Angotti?

Tema nimi on Antonio Angotti Massei.

Millest tekkis Masseil huvi Eesti Raudtee erastamise vastu?

Tony on ameeriklane ja teda huvitab kõik, mis on suur nagu Venemaa ja Hiina. Olles seotud Eestiga, huvitas teda loomulikult raudtee, mitte aga liimpuidutehas.

Mida Tony Eestis tegi?

Ajas telefoni teel kogu maailmaga asju. Eriti tihedad kontaktid olid tal Hiinaga, kus tema isa on valitsuse nõunik.

On imestatud selle kiiruse üle, millega Massei Eesti kodakondsuse sai.

Kolme aasta jooksul, mis ta siin käis, oli tal siin tekkinud sadu tuttavaid inimesi.

10. märtsi SL Õhtulehes süüdistati teid selles, et olite AS Mosella omanikelt välja petnud ligi 100 000 krooni ja lubanud Massei kaudu leida investori liimpuidutehasele.

Esiteks pole ma kedagi petnud. Autoõnnetuses hukkunud jurist Igor Michelson viis mind kokku Tartu firma Mosella juhtidega. Olen juba kümme aastat lääne ja ida inimesi kokku viinud ehk müünud oma isiklikke sidemeid. See ongi olnud minu kapital ja suuremalt jaolt olen ma seda teinud väljaspool Eestit.

Mosella oli küllaltki edukas firma, mis tahtis hakata ehitama liimpuidutehast. Äriplaani järgi maksis tehas üle 7 miljoni dollari ehk 100 miljoni krooni. Siinsed pangad äriplaani peale teatavasti raha ei anna. Vaja on kõikvõimalikke tagatisi. Järelikult oli Mosellale vaja leida investor läänest. Kas see oli võimalik? Jah! Raske, aga võimalik.

Tegelesin rööbiti viie-kuue investeerimisstruktuuriga, et leida Mosellale partnerit ja raha. Teatasin sellest ka Masseile, aga tema midagi ei pakkunud. Leidsin lõpuks Inglise finantsstruktuuri Hanover, kes tegigi Mosellale konkreetse pakkumise 7,1 miljonile dollarile. Inglased käisid mitu korda Eestis ja töötasid Mosella äriplaani ringi. Lääne töö sai tehtud. Paraku läks Mosella pankrotti. Mina kui vahendaja jäin ebameeldivasse olukorda, sest minu pakutud klient osutus äpuks. Rahvusvahelise tava järgi toob see kaasa trahvid.

Aga ikkagi see Mosellalt saadud 100 000 krooni.

Eesti ärimehed on tihtipeale üsna imelikud. Nad tahavad mängida suurt mängu ja lennata 100 miljoni krooni kõrgusel, samas uskudes, et kõik tuuakse neile kuldäärega taldrikul koju kätte. On iseenesest mõistetav, et pretendeerides miljonitele on vaja kanda kindlaid kulutusi ja ka riske. Keegi tasuta tööd ei tee. Michelsoni koostatud lepingu järgi oli ette nähtud 7000 dollarit ettemaksu ja vahendustasuna 1% krediidisummast pärast selle kättesaamist, mis teeb umbes 70 000 dollarit. Eesti vaesuse juures ja olmetasandil tunduvad summad suured, rahvusvahelises praktikas aga minimaalsed ja tavalised. Tartu probleemi näen ma eeskätt selles, et Mosella juht Heldur Sepma läks suurt mängu mängima, kuid tema Tartu partnerid tõmbasid tal naha üle kõrvade. Sepma sattus raskesse olukorda, panti läks minu teada ka tema elukaaslase maja, kes haaraski initsiatiivi enda kätte ja projekti lõplikult põhja viis, hakates selles teisi süüdistama. Ka mina hakkasin tema käest saama tapmisähvardusi ning olin sunnitud maid jagama tema saadetud kantpeadega, kes pärast paberite nägemist kohe maha rahunesid.

Sepma elukaaslane Anne Maasalu loodab aga nüüd profiiti lõigata selle pealt, et ajakirjandus on hakanud Tony isiku vastu elavat huvi tundma. Tarmo Urbi kinnitusel pole Anne Maasalu Masseid ihusilmaga näinud ja jutt, et Massei olevat talle korteri ostnud, on vale.

Kas teate, kuhu Massei Eestist läks?

Praegu peaks ta Soomes viibima. Massei on nii või teisiti otsustanud USAsse minna ja oma seaduserikkumised ära klaarida. Iga mees vastutab oma tegude ja pattude eest. Mulle ei meeldi, kui ühest mehest tehakse patuoinas, kelle peale valatakse kogu ühiskonna valu ja õiglustunne. Ei maksa unustada, et Ida-Euroopa varakapitalism tugineb paljuski pettusele ja meenutab olukorda, mis USAs valitses 200 aastat tagasi - esimene miljon kogunes sageli kuritöö hinnaga. Need, kes Masseid praegu petturluses süüdistavad, võivad ka ise petturid olla.

Kas teie teada otsib Interpol Masseid?

Minu teada pole Interpol viimase ajani otsinud ei Antonio Angottit ega ka Tony Masseid. Tema patud on kirjas USA ühe osariigi registris. Jutt ülemaailmsest tagaotsimisest on täielik jama.


Massei kahtlane taust

Mõni aasta tagasi soovis Tony Massei osaleda Undva süvasadama rahastamisel. Mees pakkus sadamaehituse rahastamiseks finantsskeeme, kuid polnud eestlaste jaoks usaldusväärne.

Massei ilmus taas Eestiga seoses avalikkuse ette mullu, kui töötas Eesti Raudtee erastamiskonkursi võitnud Rail Estonia projektijuhina.

Tänavu veebruaris selgus, et Tony Masseina esinenud mehe nimi on hoopiski Antonio Angotti, kelle California osariigi Pasadena kohus on mõistnud rahapesu ja laenu väljapetmise eest 41 kuuks vangi.

Peeter Raidla