Eha Tasang teab, et raskemate perekondade lastel on keeruline uut kooli leida. “Linnakoolid selliseid ei taha. Teine võimalus on minna õppima naabermaakonda, aga seda ei taha lapsed ise,” selgitab koolijuht. Ta oletab, et seetõttu lõpeb mõne lapse koolitee sel sügisel jäädavalt.

Tasangu enda kolm last lähevad samuti teistesse koolidesse. “Poiss tahtis Ardusse, tüdrukud otsustasid Paide kasuks,” räägib ta. “Umbes 75 krooni kulub iga päev sõiduks. Kuidas küll töötutepered sellega toime tuleksid?” Ka osa koondatud õpetajate saatus on tume. “Kohapeal pole mitte mingit tööd leida. Mõisa ostnud firma küll lubas 15 töökohta tagada, kuid ei tea ju, kas kvalifikatsioon sobib,” muretseb Tasang.

“Teeb nukraks...”

“Pedagooge on võetud ümbruskonna koolidesse,” ütleb matemaatikaõpetaja Heli Järve. Ta ise elab nüüd Roosna-Allikul. “Pidin elukohta vahetama, aga õnneks pakuti seal tööd koos elamisega,” rõõmustab Järve, kes viimased aastad oli Purdis ka õppealajuhataja.

Ta oletab, et lapsed elavad väikekooli sulgemist sügavalt üle. “Uude kooli minek on nii psüühiliselt kui puhtbürokraatlikult raske!”

“Minu jaoks oli töökoha leidmine lihtne, sest pakkumisi tuli mitu.”

Kolme lapse ema Urve Karu, kelle võsukesed peavad samuti uue kooli leidma, räägib, et praegu on dokumendid viidud Ardu kooli, kuhu lapsed ise tahavad minna. Kuigi ka see on üsna väike kool, pole selle sulgemisest veel juttu olnud. “Tegelikult läheb sõitmine üsna kulukaks, sest ühe otsa bussipilet maksab 10 krooni, aga kolm last sõidavad viis korda nädalas edasi-tagasi,” seletab Karu, kel õnneks töökoht olemas.

Teadlased teadmatuses

Haridusministeeriumi suhtekorraldustalituse juhataja Marja Kuuse sõnul on suletavate koolide arv ainult pealtnäha suur. “Vähe on räägitud sellest, et lapsi jääb kogu aeg vähemaks. Kas omavalitsusel on mõtet kooli pidada, kui esimesse klassi pole minemas ühtki õpilast?” Kuuse usub, et koondatud õpetajad leiavad siiski koolides tööd. Lähemates koolides peaks ju tunnikoormused ilmselt kasvama.

Tallinna Pedagoogikaülikooli Eesti demograafiainstituudi teadusnõukogu liige Luule Sakkeus ei oska ennustada, millal piirkondades, kus praegu koole suletakse, lapsi taas rohkem sündima hakkab. “Seni pole niisuguseid uuringuid tehtud,” ütleb ta.


Suletud põhikoolid, lasteaiad-algkoolid ja algkoolid:

Oonurme algkool, Võõpste algkool, Nasva algkool, Väinjärve lasteaed-algkool, Kaimi põhikool, Sompa põhikool, Jõhvi vene põhikool, Purdi põhikool, Kurenurme algkool, Urvaste algkool, Männamaa lasteaed-algkool, Tsolgo algkool, Kadila lasteaed-algkool, Viru-Jaagupi algkool, Vana-Antsla algkool, Leevaku algkool, Saare põhikool, Pootsi algkool, Tagula algkool, Oidrema lasteaed-algkool, Rabivere algkool, Vätta algkool, Jõgeva põhikool, Kuigatsi kool.

Uued koolid 2001. aastal: Jõhvi erapõhikool, Tallinna vaba waldorfkool.

Kadri Paas